Nieuws Actueel

Zo pak je de onlinemarketing binnen jouw bedrijf aan

Als ondernemer is het zaak je bedrijf goed op de kaart te zetten. Maar is onlinemarketing iets voor jou? En hoe pak je dat aan? Bas Prass, oprichter van het digitale marketingbureau We Are Off The Record, geeft advies.

Bas Prass 26 juni 2018

Bas Prass online marketing digitale marketingbureau We Are Off The Record

"Met onlinemarketing kun je het best klein beginnen. Als een bepaalde aanpak aanslaat, zie je dat namelijk meteen. En vervolgens zou je kunnen opschalen. Wel is het zaak je van tevoren af te vragen welke kanalen het best passen bij jouw doelgroep en product. Grof gezegd kun je stellen dat social media als Facebook en Instagram beter passen in de business-to-consumerhoek, en LinkedIn en Google beter in de business-to-businesshoek. Soms is het verstandig meerdere kanalen te gebruiken, zodat klanten je vaker zien. Naarmate ze je beter kennen, zullen ze je meer vertrouwen."

Data

"Het grote voordeel van onlinemarketing is dat je precies kunt zien wat er gebeurt. Hoeveel mensen zíen een advertentie? Hoeveel klikken erop? Wie surfen door naar jouw website en wie gaan er over tot aanschaf van jouw product of dienst? Binnen twee weken weet je precies wat je investering heeft opgeleverd. Als het niet genoeg is, kun je je reclame-uitingen gemakkelijk veranderen om te kijken wat dat oplevert. Je kunt natuurlijk ook meteen een paar uitingen tegelijkertijd proberen. Zodra je beet hebt, schaal je op. Daarbij blijft het belangrijk te blijven analyseren, want een succesvolle aanpak opschalen levert niet altijd meer op. Uiteraard maakt het verschil of je dagelijks tientallen goedkope producten verkoopt, kleding bijvoorbeeld, of één keer per week een auto of een huis."

Push-acties

"Bij Facebook, Instagram en LinkedIn gaat het vooral om push-acties. Je stuurt je boodschap ongevraagd. Je weet alleen dat de ontvangers belangstelling hebben voor wat jij te bieden hebt, omdat ze eerder naar soortgelijke dingen hebben gezocht. Soms vinden mensen zulke push-berichten vervelend. Maar als je Google Adwords gebruikt, komt jouw product alleen tevoorschijn als mensen iets speciaals zoeken. Dat stoort niemand.

En heel logisch: de kosten variëren al naargelang de concurrentie. Wie nu zomervakanties voor 2018 aanbiedt, zal dieper in de buidel moeten tasten dan wie nu een fantastisch aanbod heeft voor volgend jaar."

Filmpjes

"Die concurrentie brengt natuurlijk met zich mee dat het belangrijk is je te onderscheiden van andere aanbieders. Daarom maken dverteerders nu steeds vaker gebruik van filmpjes in plaats van foto's en illustraties. Filmpjes vallen meer op, omdat ze mensen rechtstreeks 'aanspreken'. Met ook hier overigens weer als nadeel dat zo'n filmpje mensen kan irriteren die niet op zoek zijn."