Nieuws Actueel

Onrust in Utrechtse horeca over Vrijmarkt

Er is onrust onder Utrechtse horecaondernemers over het voorgenomen verbod van verkoop van eten en drinken op de Vrijmarkt. De gemeentelijke informatie roept nog veel vragen op, dat schrijft het AD Utrechts Nieuwsblad.

Freke Remmers 26 februari 2016

Onrustutrechtsehoreca

In een brief aan de Utrechtse horecaondernemers heeft de gemeente het over ‘bakwagens’ die een gevaar vormen, omdat ze midden tussen de kleedjes staan. Ze zijn namelijk slecht bereikbaar voor hulpdiensten en de wachtrijen zorgen voor opstoppingen.

Het hoofd vergunningen schrijft in de brief: “Ik realiseer mij dat uitvoering van dit voornemen voor u een teleurstelling zou betekenen. De veiligheid en gezondheid van bezoekers en bewoners van Utrecht vormen voor mij de hoogste prioriteit.”

Sommige café- en restauranteigenaren vragen zich nu af of zij dan nog wel eten en drinken mogen verkopen.

De brief spreekt bovendien alleen over Koningsdag, maar gelden de nieuwe regels ook voor Koningsnacht, vraagt een ondernemer zich af die anoniem wil blijven.

Gülnaz Aslan van restaurant Ana’s Kuzin in de Voorstraat gaat er al van uit dat haar kraam met etenswaren niet meer mag en is daar boos over. “Het zou de twaalfde keer worden dat wij met een kraam aan de Breedstraat onze producten verkopen. Jammer. Nu krijgen wij wel de shit, maar niet de lol en de extra inkomsten.”

Zij heeft geen brief ontvangen van de gemeente en zou dat sowieso erg kort dag vinden. “Ondernemers werken vooruit. Nu zou je alles in 1,5 maand nog moeten regelen. Ik heb al apparatuur gehuurd. Dat doe je maanden van tevoren.”

In plaats van verkooppunten in het Vrijmarktgebied denkt de gemeente aan een ‘foodevenement’ aan de rand van de rommelmarkt. Waar dat zou zijn, wil de gemeente ook nu nog niet zeggen. Maar praktisch vindt Aslan het niet. “Hier zit ik aan mijn zaak, met mijn eigen personeel en infrastructuur. We hebben een oven binnen die we dan kunnen gebruiken.”

Kleedjesmarkt Sidney Rubens van restaurant Brass is als bestuurslid van Koninklijke Horeca Utrecht beter op de hoogte van de plannen en ziet geen reden tot paniek. “Volgens mij staat er gewoon dat, waar de kleedjesmarkt is, er geen bakwagens komen. Voor andere buitenactiviteiten had iedereen tot 14 februari een vergunning kunnen aanvragen. Op 2 maart horen we meer van de gemeente.”

De gemeente wil ondertussen pas een toelichting geven op de plannen als het beleid vaststaat. Tot afgelopen woensdag kon iedereen reageren op de plannen. Die reacties wordt nu verwerkt.