Nieuws Actueel

Oranje gaat niet naar Frankrijk, ShirtsofHolland wél

Sander van Mersbergen 11 januari 2016

Shirtsofholland1065

Het begon ooit als volgt. Oranje moest weer eens voetballen, Boekraad meent dat het het EK in Zwitserland en Oostenrijk betrof. En dan wil je toch iets passends aan. ,,Maar dat ene oranje poloshirt dat je dan hebt zit vol vouwen, of is inmiddels helemaal roze. En ik ga ook niet in een rugnummershirt van Heineken lopen."

Zou het niet mooi zijn, dachten hij en studievriend Heukels, om een góéd oranjeshirt te maken? Ze besloten het te proberen. 'Vier het oranje moment in stijl', is sindsdien een van de slogans om de oranje, witte en donkerblauwe varianten van het door ShirtsofHolland ontworpen overhemd aan te prijzen.

Persoonlijke frustratieBehalve Oranjefan zijn beide mannen ook lang, ruim boven de 1,90 meter. En allebei hadden ze moeite om geschikte overhemden te vinden. Ook in dit geval zetten ze de persoonlijke frustratie om in een ondernemingsplan. Mouwlengte7.com (voor de Nederlandse markt) en sleeve7.com (voor de internationale markt) waren geboren. De overhemden hebben - de naam zegt het al - langere mouwen dan de standaardexemplaren. Maar dat is niet het enige. ,,We hebben een compleet nieuw ontwerp gemaakt, aan de hand van ervaringen van andere lange mannen." Zodat niet alleen de mouwen de juiste maat hebben, maar de rest van het overhemd ook.

Volgens Boekraad verzuimen gevestigde kledingmerken nog steeds écht rekening te houden met de lange medemens. "In West-Europa is 60 procent van de mannen langer dan 1,80 meter."

Via dezelfde methode - crowdlistening noemen ze het zelf - ontwikkelde ShirtsofHolland ook een T-shirt voor onder de blouse. "We zijn met een aantal mannen bij elkaar gaan zitten en vroegen ze om hun favoriete shirts mee te nemen."

Uit de ervaringen van het panel bleek dat het favoriete shirt een lekker zachte stof heeft, lang genoeg is om niet om de haverklap uit de broek te kruipen en liefst ook niet zo'n strakke hals heeft dat het zichtbaar is als het overhemd een knoopje openstaat.

In de toekomstdromen van Boek-raad en Heukels gaan lange mannen uiteindelijk automatisch naar hen toe, als ze een overhemd of ondershirt zoeken. Niet alleen de Nederlandse lange mannen, maar ook die in het buitenland. Zo kan het gebeuren dat ShirtsofHolland - in tegenstelling tot het Nederlands elftal - dit jaar toch naar Frankrijk gaat. Sleeve7.com krijgt in 2016 namelijk ook een Franstalige versie.

Naam: ShirtsofHollandOmzet: 350.000 euroPersoneel: 7 (twee eigenaren, twee werknemers, drie stagiairs)Winst: 'Alles gaat het bedrijf in'