Nieuws Actueel

Op Dag van het Ambacht tonen ondernemers hun kunsten

Belangstellend kijken Annie van der Weij en haar dochter Lilian van der Wijst toe als Daphne Hobbelen in Glasatelier Lichtinzicht bezig is met een glas-in-loodraam. Moeder en dochter bezoeken het glasatelier in het kader van de Dag van het Ambacht, die zaterdag plaatsvond. „We kunnen hier kennismaken met het ambacht. Het is mooi wat hier te zien is”, zeggen ze tegen het Eindhovens Dagblad.

Ad Adriaans 28 november 2016

Manden vlechten dag van het ambacht

Allebei deden ze aan beeldhouwen en Lilian is momenteel creatief met vilt. „We hebben het er wel eens over gehad om iets met glas te gaan doen, we zijn wel van de workshops”, zegt Lilian. Bij het glasatelier zijn ze dan aan het goede adres. „We maken hier glaskunst in opdracht en voor onszelf. Daarnaast geven we cursussen en workshops van één dag”, legt Ab Evenhuis van het atelier uit. Rond 15.00 uur heeft Evenhuis al ruim twintig bezoekers geteld.

Handwerk, maatwerk, kwaliteit, vakmanschap en passie. Het komt allemaal terug in het ambacht dat Johan van Geffen uitoefent. De reparateur van blaasinstrumenten zit al 23 jaar in het vak. „Er is geen opleiding voor. Ik leerde het vak in Oostenrijk.” De enige zaak op dit gebied in Zuid-Brabant trekt klanten uit het hele land. De bezoeker ziet hier onder meer het uitdeukproces van een trompet en het afstellen van de klepjes van een klarinet. „Veel gereedschap heb ik zelf gemaakt. We kunnen vrijwel alles repareren. Als het nodig is, gaat de trukendoos open”, aldus Van Geffen. Dat gebeurde ook bij de klarinet van een muzikante uit Krimpen aan den IJssel. Dankzij Van Geffen kan zij ondanks haar reumatische aandoening haar hobby blijven uitoefenen.

Twaalf jaar geleden begon Mieke Langenhuizen met het vlechten van manden. „Ik leerde het van andere vlechters. Er zijn geen scholen waar je dit ambacht kunt leren.” Inmiddels geeft ze in haar vlechterij aan de Binnenweg zelf cursussen en bezoekt ze scholen voor workshops. De publieke belangstelling valt haar tegen. „Het is beter om de Dag van het Ambacht op zondag te houden”, tipt zij de organisatie