Nieuws Actueel

Opel en Toyota verkopen goed in Zeeland

Opel is het populairste automerk bij Zeeuwen. Het meest verkochte model is echter een Japanner: de Toyota Aygo. Dat bericht de PZC.

Rolf Bosboom 22 februari 2016

Toyota aygo

In geen enkele provincie is de autodichtheid zo groot als in Zeeland. Op elke twee inwoners rijdt er één personenwagen (in particulier eigendom) rond. Ofwel: ruim 180.000 stuks.

Het populairste merk onder de Zeeuwen is, met ruime voorsprong, Opel. Eén op de negen auto's is van het merk, zo blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws, op basis van gegevens uit het kentekenregister van de RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer. Wat valt er nog meer op in de cijferberg?

Duitse makelijDe eerste twee plaatsen op de merkenlijst worden in Zeeland ingenomen door auto's van Duitse makelij: Opel (19.367 stuks) en Volkswagen (17.839). Ford, de derde in de rij, is in Zeeland met 15.131 stuks vertegenwoordigd.

Franse wagen Opel is het meest voorkomende merk in zeven van de dertien gemeenten (Middelburg, Goes, Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Terneuzen en Hulst). Vooral Reimerswaal heeft een opmerkelijk hoog Opel-gehalte. Daar is ruim 15 procent van de auto's van het merk.

Ford is marktleider in Sluis en Vlissingen, Volkswagen in Veere en Noord-Beveland. Bewoners van Schouwen-Duiveland (Peugeot) en Tholen (Renault) kiezen het meest voor een Franse wagen.

Toyota AygoHet populairste model in Zeeland is verrassend genoeg de Toyota Aygo, met een neuslengte voorsprong op de Volkswagen Golf. De Aygo staat in alle dertien gemeenten bij de zes meest voorkomende modellen en bezet in Borsele de eerste plaats.

De Renault Twingo is koploper in Vlissingen, Schouwen-Duiveland, Tholen en Noord-Beveland, maar blijkt elders beduidend minder in trek. De Golf voert de lijst aan in Veere, Kapelle en Reimerswaal. Op de rangorde valt wel wat af te dingen. Bij het ene merk wordt meer onderscheid in modeltypes gemaakt dan bij het andere, zodat ze afzonderlijk minder hoog scoren.

BescheidenDe top-10 van meest voorkomende modellen wordt vooral gevormd door wagens van bescheiden omvang. De enige middenklassers in de hoogste regionen zijn de Volkswagen Golf en de Ford Focus.

FerrariZeeland telt 21 Ferrari's. Daarvan rijden er, naar verhouding, opvallend veel rond in de gemeenten Borsele (4 stuks) en Sluis (3). Elders zijn dat er twee of minder. Op zowel Tholen als Noord-Beveland mag niemand zich bezitter van een Ferrari noemen. Landelijk is de gemeente Blaricum lijstaanvoerder, met 23 Ferrari's.

Ook aardig om te weten: Zeeland telt 14 Rolls Royces, waarvan vijf op Schouwen-Duiveland.

PlattelandIn de plattelandsgemeenten is het autobezit veel groter dan in de steden. Borsele heeft relatief de meeste auto's. Daar bezit 67 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder een wagen. In Middelburg (51 procent) en Vlissingen (52 procent) is dat aandeel het laagst.

MilieuvriendelijkIn Terneuzen rijden naar verhouding de meeste elektrische auto's van Zeeland, in Reimerswaal de minste. De wagens in Reimerswaal kennen ook de hoogste gemiddelde CO2-uitstoot en de laagste gemiddelde milieuclassificatie.

Noord-Beveland heeft de meeste auto's die verboden zijn in een milieuzone. Goes scoort alles bij elkaar het hoogst - of minst slecht - als het gaat om de 'milieuvriendelijkheid' van het wagenpark.