Nieuws Actueel

Paping in Enschede verkoopt al 84 jaar lingerie in alle soorten en maten

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zoals Wim (67) en Monique (64) Moekotte van Paping Mode, speciaalzaak in lingerie, nacht- en badmode.

Anne Grundel | Foto: Annina Romita 23 september 2016

Paping Mode Annina Romita

'Dit jaar bestaat Paping al 84 jaar. Ja, je kunt wel zeggen dat de winkel een begrip is in Enschede en omstreken. Het is ontstaan als fourniturenzaak, maar nog voor de oorlog veranderde het assortiment in lingerie en nachtmode. De zaak was destijds in handen van de familie Paping. Toen die in 1994 met pensioen wilde, verkochten zij het aan Frans Leurink, bekend van Tassche uit Hengelo. Bij Tassche kwam ik veel over de vloer als etaleur", aldus Wim.

Etaleur

,,Etaleren is mijn professie. Ruim dertig jaar heb ik winkels ingericht en voorzien van de meest uiteenlopende etalages. Een geweldig mooi vak. Toen ik in 2002 hoorde dat Frans van plan was om Paping te verkopen, dacht ik: dit is mijn kans. Ik ben er meteen ingesprongen.Wel na goed overleg met Monique hoor. Want ik wilde mijn vak als etaleur niet opgeven. Ik besloot beide te doen: én Paping én etaleur. Jarenlang ben ik zes dagen per week aan het werk geweest. Met resultaat, want Paping is uitgegroeid tot een toonaangevende en bloeiende zaak in hartje Enschede. We hebben een enorm grote collectie lingerie, bad-, nacht- en ondermode, voor zowel dames als heren. Grote merken als PrimaDonna en Chantelle trekken klanten uit het hele land.Toen de Bijenkorf en V&D hier nog zaten, was sprake van een echte wisselwerking. Wij stuurden klanten naar hen en omgekeerd. Inmiddels zijn alleen wij er nog. Klanten weten de weg naar ons goed te vinden. Niet alleen uit heel Nederland, maar zelfs uit Amerika of Duitsland. We hebben tien man personeel in dienst, vakkundig geschoold. Wie hier eenmaal geholpen is, komt daar graag een of twee keer per jaar voor terug."

Overname

,,Nu we wat dichter in de buurt komen van onze pensioenleeftijd, kijken we uit naar een geschikte opvolger. Bij onze kinderen zit het ondernemerschap ook in het bloed. Jasper heeft een goedlopend bedrijf in de visuele reclame en Manon staat met succes in haar eigen tassen- en kofferzaak.Voor hen is de overname van Paping geen optie. Het vinden van een overnamepartij wordt best nog een uitdaging, denk ik. Met een locatie in het hart van de stad is de huurprijs niet goedkoop. We zijn misschien wel te groot voor een kleine middenstander, maar te klein voor een groot winkelbedrijf.Aan de andere kant, onze zaak is na al die jaren nog steeds florerend en inmiddels de enige speciaalzaak in Enschede op het gebied van lingerie. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt", zegt Wim met een glimlach.