Nieuws Actueel

Pietje precies in een oude koeienstal

In mei begon Patrick Romero (37) uit Bunschoten-Spakenburg als meubelmaker voor zichzelf. Daarvoor had hij zestien jaar lang in loondienst bij verschillende interieurbouwers gewerkt. Eind september opende hij in Eemdijk zijn eigen werkplaats.

Sjaak van de Groep | Foto: Jeroen Jumelet 30 november 2016

Meubelmaker 2

Hij vertimmerde eerst eigenhandig een voormalige koeienstal. Hij vernieuwde het dak, stortte een betonnen vloer en verving de donkere tegels aan de muur door lambrisering.

Zijn opleiding volgde Patrick aan het Hout- en Meubilerings College (HMC) in Amsterdam. ,,Ik koos de richting ambachtelijk meubelmaker, maar had het idee dat ik tijdens mijn stages het vak beter onder de knie kreeg dan op school."

In de standbouw en renovatie had hij goede leermeesters. Hij deed aftimmerwerk in de bouw en leerde beton vlechten en stuken. ,,Een van mijn vorige werkgevers vond me te precies voor de grote bouw, het grovere werk."

Robuust

En dus ging hij de kant op van de interieurbouw en de meubelmakerij. ,,Ik ben meer van het fijnere, precieze werk. In de interieurbouw moet je meubels op de millimeter nauwkeurig afwerken."

Sinds hij voor zichzelf begon, stromen de opdrachten binnen. ,,In Loenen aan de Vecht maakte ik in een woning inbouwkledingkasten en ik heb nu een paar keukenklussen. Ik heb een paar tafels gefabriceerd en werk telkens met andere materialen. Dat vind ik zo mooi aan het vak. Geen eindproduct is hetzelfde."

Het vak van meubelmaker is een ambacht, al maakt de beitel steeds meer plaats voor machines. Die verschuiving levert Patrick ironisch genoeg extra werk op. ,,Vroeger moest een tafel robuust zijn en lang meegaan. Vandaag de dag moet een tafel mooi zijn en niet te duur. Over een paar jaar wil de klant weer een andere tafel kopen."

romerointerieur.nl