Nieuws Actueel

Prijsstijging groenten door droogte verwacht

De droogte kan leiden tot hogere prijzen voor groenten bij supermarkten. Het gaat dan om sla, prei en wortelen, meldt een woordvoerder van Albert Heijn desgevraagd aan deondernemer.nl. Hoeveel de prijzen omhoog gaan, kan de supermarkt niet zeggen. “Dat hangt af van allerlei factoren.”

Bram de Vrind 23 juli 2018

Sla duurder door droogte 2 1

De hogere prijzen zijn een gevolg van de impact van de droogte op de kwaliteit en beschikbaarheid van de producten. Prijsverhogingen zijn nu echter nog niet aan de orde, aldus AH: “Als we het gaan merken, dan is dat over één tot enkele weken.”

Lees ook: Zo ben je als bouwondernemer voorbereid op de hittegolf

Karnemelk

Albert Heijn past net als andere ketens de voorraad aan op het weer. “Bij warmte wordt er bijvoorbeeld meer karnemelk gedronken. Dat staat dan dus meer in de schappen”, aldus de woordvoerder. De droogte heeft geen gevolgen voor de prijs van zuivel. “Het gras is eerder gemaaid en dat kan eventueel bijgevoerd worden aan de koeien.”

Besproeien

Van schaarste is vooral sprake bij gewassen die minder goed te bewaren en te berregenen zijn, aldus Maarten Leseman, woordvoerder van LTO Nederland. “Het besproeien van gewassen helpt, maar zorgt nog altijd voor minder water dan bij regenbuien. Door de hitte verdampt ook meer water.” Het gevolg: minder kilo’s aan opbrengst voor de boeren.

Lees ook: Waarom een jurkje of korte broek wel/niet kan op het werk

Fruit

Of ook de prijzen van fruit omhoog kunnen gaan, is nog onzeker, meldt AH. “Daarvoor is het nog te vroeg.” LTO Nederland voorspelt voor appels en peren juist een goede oogst dit jaar. Door extra water te geven hebben appels en peren tot nu toe over het algemeen niet veel last van de droogte. Het eindresultaat is pas eind augustus bekend als de oogst van start gaat. Naar verwachting begint de oogst vroeg dit jaar; een week eerder dan vorig jaar. De oogstraming komt uit op 259 miljoen kilo appels en 398 miljoen kilo peren, blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO.