Nieuws Actueel

Weinig geloof in koopkrachtbelofte kabinet

Het vertrouwen in de koopkrachtcijfers van het kabinet is laag, schrijft AD. Hoewel uit de vorige week uitgelekte Miljoenennota blijkt dat 96 procent van de Nederlanders erop vooruit gaat, gelooft 77 procent daar niet in. Slechts 17 procent heeft er wel vertrouwen in dat zij in 2019 meer te besteden hebben.

Hanneke Keultjes | Foto: ANP 18 september 2018

Prinsjesdag geloof koopkrachtbehoefte 1

Hoe lager het inkomen, hoe pessimistischer Nederlanders zijn over hun koopkracht, zo blijkt het uit jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. Negentig procent van de mensen met een minimumloon heeft geen vertrouwen in betere koopkracht. De rijkste Nederlanders zijn het meest optimistisch: 39 procent denkt volgend jaar wél meer te besteden te hebben.

Lees ook: Wat we nu al weten van Prinsjesdag 2018

Vijftien euro minder

De ondervraagden zeggen dat de maandelijkse lasten stijgen en indexatie van pensioenen en lonen uitblijft. ,,De btw-verhoging, hogere huur, de stijgende energierekening, daar kan toch geen loonsverhoging tegenop”, zegt één van de 25.000 ondervraagden. ,,Aan de ene kant krijg je een tientje en aan de andere kant pakken ze weer vijftien euro af”, zegt een ander.

De meeste mensen met een baan zeggen dat een loonsverhoging er voorlopig niet in zit. Een meerderheid van hen (58 procent) heeft nog niet gehoord of er iets bij komt of niet.

Nog geen kwart

In het regeerakkoord beloofde het kabinet-Rutte III dat iedereen moet gaan merken dat het beter gaat met de economie. Werkenden zouden hun koopkracht volgens de uitgelekte cijfers in deze krant het meest zien stijgen: met 1,6 procent in 2019. Nog geen kwart van hen (22 procent) denkt dat dit ook echt gaat gebeuren.