Blog Retail

Zo verover je als online winkel onze winkelstraat

Alibaba, ’s werelds grootste online shoppingplatform, opende in 2018 een eigen winkelcentrum in Hangzhou, China. Een andere reus, Amazon, bouwt in de VS stenen winkels en niet ver van ons bed timmert Coolblue flink aan de weg in de winkelstraat. Veroveren Alibaba en de andere online winkels onze oer-Hollandse winkelstraten op Blokker, Intertoys en HEMA? Marcom-expert Thijs van Dijk zoekt naar het antwoord in zijn nieuwste blog.

Thijs van Dijk | Foto's: Jumbo 21 oktober 2019

Winkelstraat online Coolblue bricks clicks

De feestelijke opening van een Coolblue-winkel in Haarlem. (Archieffoto: Coolblue)

Steeds meer online winkels vestigen zich in de winkelstraat. Na de ondergang van V&D en Hudson’s Bay is De Bijenkorf het enige echte warenhuis dat nog overeind staat. De traditionele retail heeft het zwaar en dit komt vooral door de opkomst van online winkels als Wehkamp.nl, Zalando, Bol.com en About You. Plus Coolblue, dat al in het straatbeeld te vinden is. Het zou mij niks verbazen als al deze merken die onze mobiele telefoon al domineren ook ons straatbeeld gaan bepalen. Het is voor hen bittere noodzaak, want veel van deze online partijen maken al jaren weinig tot geen winst.

''Wie durft er in het gat te springen om de leegstaande winkelpanden van Hudson’s Bay op te vullen?''

Thijs van Dijk, marketingstrateeg en lid Raad van Advies

Zeker nog ruimte voor fysieke winkels

Toch maakt deze gedachte mij enigszins verdrietig, want ik wil graag blijven geloven dat niet alles digitaal wordt. Mijn hoop is dat we niet alleen online gaan shoppen en ik geloof dat er zeker nog ruimte is voor fysieke winkels, als ze de consument maar iets extra’s te bieden hebben.

Er is nog hoop. Mensen stonden massaal in de rij voor de opheffingsuitverkoop van Hudson’s Bay. De winkels waren bomvol. Voor het eerst en meteen ook voor het laatst, al is dit waarschijnlijk geen goede graadmeter. Het is Hudson’s Bay zelf dat vele verkeerde keuzes heeft gemaakt, maar voor de medewerkers blijft het vervelend. Daarom pleit ik hier voor een wereld waarin online en offline winkelen naast elkaar bestaan.

Wie durft er in het gat te springen om de leegstaande winkelpanden van Hudson’s Bay op te vullen? Bol.com en Ahold vallen af, want die hebben hun zaken al goed voor elkaar. Ook Roland Kahn blijft met zijn Coolcat en V&D 2.0 vooral online pionieren, zo vertelde hij onlangs op BNR, al sluit hij het openen van nieuwe fysieke winkels in de toekomst niet uit.

Wat doet Coolblue?

Coolblue schijnt er wel oren naar te hebben, maar of ze het willen betalen is de vraag. De winkel heeft een streepje voor bij de consument, maar in de huidige winkels loopt het nog niet storm. Daarom lijkt het me sterk dat Coolblue de stap naar een volledig warenhuis gaat maken. De traditionele spelers als Intertoys, Blokker en HEMA zijn ondertussen vooral druk met overleven.

Lees ook: Bakkie Media: wint Bol.com speelgoedstrijd van Intertoys?

Service en beleving voorop

Wie dan wel? Ik pleit voor een nieuw soort warenhuis of winkelcentrum, waarbij merken als Zalando, Wehkamp.nl, Coolblue, AboutYou en wellicht een nieuwe speler als BudBee samengaan. Service en beleving staan in deze ‘nieuwe warenhuizen’ voorop en de consument bepaalt zelf bij welke ‘winkel’ hij of zij binnenloopt. Dat scheelt op de lange termijn weer verzendkosten en retourneren kan in de winkel, wel zo makkelijk en klantvriendelijk. In de ochtend besteld en mee te nemen vanuit de winkel wanneer je wilt. Klaar terwijl u werkt!

Thijs van Dijk

Thijs van Dijk is lid van de Raad van Advies en eigenaar van het bedrijf Marketing Communication & More. Hij heeft voor verschillende mediabureaus en digitale bureaus gewerkt waaronder Universal Media, Starcom, Artefact, phd en MediaMonks. Ook was Van Dijk als mediamanager aan klantzijde actief bij merken als G-Star Raw en Hunkemöller. Samen met Daniel Kok is Van Dijk te horen in de podcast Bakkie Media. In deze blog pleit de strateeg voor een nieuw soort warenhuis. Een warenhuis als het beste van twee werelden - ‘clicks’ en ‘bricks’ - die de oer-Hollandse winkelstraat levendig houden. Snijdt de visie van de marcom-expert hout of juist niet?