Nieuws Retail

Franchisenemer Intertoys 'laat zich niet in een hoekje drukken'

Of de gevallen speelgoedgigant Intertoys een doorstart maakt of niet, franchisenemers sluiten hun deuren niet. Retailexpert Paul Moers vertelde eerder dat hij verwacht dat deze ondernemers het echter wel bijzonder zwaar gaan krijgen. Volgens Barend Cruijff van het Intertoys-franchisefiliaal in Purmerend valt dat allemaal wel mee. ,,We zijn allemaal al jaren ondernemer en laten ons echt niet zomaar in een hoekje drukken.”

Robbert Daalder | Foto: ANP 22 februari 2019

Intertoys franchise toekomst 1

,,Na Sinterklaas verliep de bevoorrading al wat moeizamer. We bestelden ook al vaker bij andere partijen om de winkel vol te houden. En ondanks dat we wisten dat het faillissement eraan zat te komen, zijn we toch wel geschrokken van het nieuws dat gisteren naar buiten kwam. Het voelt een beetje surrealistisch. We krijgen ook ontzettend veel vragen van klanten over de cadeaubonnen (nog voor 1 miljoen euro aan waardebonnen in omloop, red.) die ze nog hebben. En of we de deuren gaan sluiten. Gelukkig kan ik ze zeggen dat dit laatste niet het geval is. Er wordt momenteel gezocht naar een oplossing en ik heb er alle vertrouwen in dat die er gaat komen.”

Lees ook: Faillissement Intertoys is 'te dom voor woorden' volgens retailexpert Moers

Niet onderschatten

Cruijff vertelt het op een toon die daadwerkelijk vertrouwen uitstraalt. ,,Onderschat ons niet als franchisenemer”, zegt hij ,,We zijn met bijna honderd man en stuk voor stuk allemaal ondernemers die al lang meegaan. Wij weten wel hoe je een winkel draaiende houdt en laten ons echt niet zomaar in een hoekje drukken. Heb je het bijvoorbeeld over beleving in een speelgoedwinkel, dan zit je bij ons goed. Hier kun je met Playmobil spelen, je handen in Kinetic Sand steken en die radiografische helikopter vliegt ook wel eens over de schappen.”

,,Over klandizie hoor je mij niet klagen. En er komen nog altijd tientallen kinderen per week hun spaarpot op de toonbank legen om samen met de verkoper te kijken wat er allemaal van kan worden gekocht. Het blijft een beleving.”

Duidelijke afspraken

Toch zegt de buitenwacht dat dit niet genoeg is. Dat Intertoys harder zijn best had moeten doen als het gaan om online verkoop. Cruijff: ,,Wij hebben een raad voor franchisers en ik weet niet wat er destijds met investeerder Alteri over dat onderwerp is afgesproken. Blijkbaar was dat plan niet sterk genoeg of is het niet goed in de markt gezet. Wat ik wel weet is dat wij in het begin een nette vergoeding kregen voor de inkomsten die wij misliepen door de online verkoop. Na verloop van tijd werd dat echter steeds minder en dat kan natuurlijk niet. Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet, maar mocht er een nieuwe investeerder komen, dan gaan we hier duidelijke afspraken over maken.”

Lees ook: De 'echte reden' waarom Intertoys uitstel van betaling aanvroeg

Nog kritischer

,,Of ik vind dat wij als franchisers niet kritisch genoeg zijn geweest tijdens de overname in 2017?”, herhaalt de Purmerendse ondernemer de vraag. ,,Nee. En mijn franchisecollega’s geven mij dat gevoel ook niet. Het alternatief dat Alteri bood nadat Blokker Intertoys verkocht, was prima. We konden door onder dezelfde naam. Jammer genoeg heeft het alleen niet goed uitgepakt en daar hebben we van geleerd. Het zorgt ervoor dat we straks nog kritischer zullen zijn."

,,Een aantal keer per jaar komen we met alle franchisers bij elkaar om de actualiteiten van dat moment te bespreken. Na de surseance van betaling eerder deze maand, zijn we ook al bij elkaar gekomen. En geloof me, dan stellen we kritische vragen waar we de raad van op de hoogte stellen. Dat zal straks niet anders zijn.”

Teveel winkels

Naast het vraagstuk over de webwinkels is Cruijff benieuwd naar de dichtheid van het aantal speelgoedwinkels. Het zijn er volgens hem teveel. ,,De winkels zitten te dicht bij elkaar in de buurt waardoor je elkaar eigenlijk beconcurreerd. Naar mijn idee zou het daarom wel goed zijn als er een aantal filialen sluiten. Dat geeft anderen wat lucht. Koppel dit aan een goede webshop en we gaan de juiste kant op.”