Nieuws Retail

'Het gaat nog goed, maar ook Zeeman gaat winkels sluiten'

Textielsuper Zeeman gaat komende jaren waarschijnlijk tientallen winkels sluiten in Nederland. Toch gaat het nog goed met de zaken, vertelt topman Erik-Jan Mares in gesprek met het ANP.

Van onze redactie 4 oktober 2019

Zeeman aanbieding

Een gedateerde, maar toch ook weer tijdloze ANP-foto van Zeeman. En dat zegt veel.

Hij wijst erop dat de omzet van Zeeman in Nederland ondanks de lastige kledingmarkt blijft groeien. De kunst is volgens hem om tijdig slechtlopende winkels te sluiten en alert te blijven op mogelijkheden om ergens toch nog een filiaal te openen.

De budgetkledingwinkel heeft nu nog 502 Nederlandse filialen. Mares verwacht dat het winkelbestand hier over vijf jaar is geslonken tot 430 tot 440 stuks. Afgelopen jaren zijn er ook al diverse winkels dichtgegaan.

Lees ook: Retailexpert Van Tellingen: 'Kansen voor V&D 2.0 op locaties Hudson's Bay'

Online

,,Maar we openen ook nog steeds winkels, binnenkort bijvoorbeeld in Apeldoorn”, benadrukt de topman. ,,En we zien sluitingen vaak al een jaar van tevoren aankomen en kunnen het personeel daardoor meestal herplaatsen in andere vestigingen.”

Zeeman sluit al jarenlang winkels in Nederland. De reden is dat de Nederlandse consument vaker online zijn kleding koopt. Zeeman investeert daarom meer in online-activiteiten.

Buitenland

Zeeman is al jaren succesvol in het buitenland. Daar heeft het concern bijna 700 winkels. Vooral in België, Duitsland en Frankrijk. In Spanje is Zeeman erg populair. Daar wil het kledingconcern flink gaan groeien.