Nieuws Retail

Jumbo-Supermarkt draait op vrijwilligers

In het West-Brabantse Woensdrecht opende gistermiddag 'De Woensdrechtse Winkel'. De compacte supermarkt draait volledig op vrijwilligers. En op een beetje hulp van de Jumbo in Hoogerheide. Dat schrijft dagblad BN/DeStem.

Vincent Krijtenburg 17 maart 2017

De Woensdrechtse Winkelindedorpstraatin Woensdrechtt Blickveltgingdonderdagmiddagopen

Tot voor kort was er op de locatie in 't Blickvelt alleen nog een zeer eenvoudige buurtwinkel waar omwonenden regelmatig een bak koffie kwamen drinken, en waar een klein assortiment 'vergeten boodschappen' te koop was. Dat er nu binnen anderhalve week een complete (zij het bescheiden) supermarkt uit de grond gestampt is door vrijwilligers, komt door een ontmoeting tussen initiatiefnemer Adri van Zweden en Jumbo-eigenaar Paul Lucius.

Leefbaar

Van Zweden maakt zich namens de stichting Woensdrecht Werkt hard voor de leefbaarheid in Woensdrecht, op allerlei terreinen. Lucius is de eigenaar van de Jumbo supermarkt in buurdorp Hoogerheide. “Ik kwam bij Paul een aantal boodschappen halen voor het winkeltje, toen hij voorstelde om de boodschappen voortaan zelf naar de winkel te komen brengen”, zegt Van Zweden over het ontstaan van de samenwerking. Zij zal samen met vrijwilligers de winkel in Woensdrecht draaiende houden. Bakker Harput (Mehmet Ulgen) levert Turks brood aan de uitgebreide winkel. Een groenteman voorziet die van vers fruit en groente.

Rendabel

Volgens Lucius verdient het kleine dorp een voorziening als deze. Hij werkt hier naar eigen zeggen aan mee 'uit maatschappelijk oogpunt'. “Woensdrecht is niet groot genoeg voor een complete, rendabele supermarkt. Op deze manier kunnen de mensen uit het dorp de basisboodschappen toch dicht bij huis doen. De winkel heeft daarmee een belangrijke buurtfunctie”, meent Lucius.

Lees ook: Beste Jumbo van Nederland staat in Oldenzaal

Opening

Kort na de opening door wethouder Hans de Waal stond de winkel van amper 80 vierkante meter al helemaal vol met tientallen nieuwsgierige klanten. Er lijkt dus echt behoefte aan de extra producten waarin de dorpswinkel nu wel voorziet. “Deze winkel bestaat bij de gratie van de klant die producten wil kopen in eigen kern”, zei de wethouder bij de feestelijke opening. Ook Vic Huijgens van Woensdrecht Werkt sluit zich daarbij aan.

Rolstoel

Marjan Henning behoorde tot de eerste dertig klanten. Terwijl ze met haar Jumbo-mandje in de rij voor de kassa staat, vertelt ze over haar herinneringen aan deze locatie. “Tot halverwege de jaren negentig had Pieter Dooi nog een flinke supermarkt - Casper - in de dorpsstraat. Het was vervelend dat die wegging. Zeker als je lichamelijk wat mankeert is een supermarkt in de buurt erg fijn”, zegt Henning, die zelf in een rolstoel zit.

Vrijwilliger

Jan Boksman is één van de enthousiaste vrijwilligers die nu werkzaam zijn in de dorpssuper. “Voordat ik vijf jaar geleden met pensioen ging was ik vrachtwagenchauffeur”, vertelt hij desgevraagd. “Ik werk hier twee dagen in de week om wat contact te hebben met mensen. Op de weg had ik met niemand contact”, zegt hij.

In het West-Brabantse Woensdrecht opende gistermiddag 'De Woensdrechtse Winkel'. De compacte supermarkt draait volledig op vrijwilligers. En op een beetje hulp van de Jumbo in Hoogerheide.

Paul Lucius, Jumbo Hoogerheide