Nieuws Retail

Let als winkelier op deze maatregelen tegen cadeaukaartfraude

Winkeliers moeten extra goed opletten deze feestdagen met cadeaukaarten. Om daarvoor te zorgen kondigde de BrancheVereniging Cadeaukaarten (BVCNL) extra maatregelen aan waar ondernemers rekening mee moeten houden.

Tijmen de Groen | Foto: ANP Foto 13 december 2017

Cadeaukaart fraude cadeaukaartfraude BVCNL

De branchevereniging wil dat winkeliers alleen nog een cadeaukaart accepteren als deze fysiek aanwezig is, daarnaast wordt gevraagd om online een pincode te hanteren bij het gebruik van cadeaukaarten.

Cadeaukaarten

Dat de cadeaukaarten fysiek aanwezig moeten zijn, betekent dus dat een kaarten-app of foto die de klant heeft gemaakt van de kaart nadrukkelijk niet genoeg is. Deze mogelijkheden worden nu veelvuldig wel geaccepteerd door winkeliers.

Lees ook: 'Mail van de baas' kost tonnen

Dankzij de bestaande coulance regeling van ondernemers zien fraudeurs kansen. Zij zouden kaartnummers opschrijven of heimelijk fotograferen. Daarmee kunnen zij dan op oneigenlijke wijze gebruik maken van het tegoed dat op de kaarten staat.

Pincode online

De andere kant van de medaille is dat winkeliers de eigen websites extra moeten beveiligen. Dit door de pincode te vragen van een cadeaukaart voordat het saldo in te zien is. Fraudeurs kijken nu vaak eerst online hoeveel tegoed er nog op een kaart staat.

In een persbericht geeft de branchevereniging aan dat er op het moment niet op grote schaal wordt gefraudeerd met cadeaukaarten. Bestuurslid Tamar de Leeuw: “Hoewel bij onze leden slechts enige fraudegevallen per jaar bekend zijn, is elk geval er één te veel. De maatregelen maken fraude onmogelijk en bevorderen het vertrouwen van de consument in de cadeaukaarten van onze leden.” Directe aanleiding voor de maatregelen is een uitzendig van Kassa van afgelopen zaterdag.