Nieuws Retail

Ceo Witteveen wil met Blokker naar de beurs. Met behulp van klantenzegels

Met Blokker naar de beurs. Misschien klinkt het niet in ieders oren even geloofwaardig. Toch is het precies wat Michiel Witteveen van plan is. De ceo en eigenaar van het veelgeplaagde woonwarenhuis wil naar de beurs. Niet op korte termijn, maar over drie jaar. Nog opmerkelijker: klantenzegeltjes liggen volgens het plan aan de basis van de beursgang.

DeOndernemer/Foto: Robin van Lonkhuijsen (ANP) 27 september 2019

Blokker Witteveen beurs

Blokker-ceo en eigenaar Michiel Witteveen ziet zijn winkelketen over een drietal jaar naar de beurs gaan.

Witteveen doet zijn ambities uit de doeken in een uitgebreid interview met het Financieele Dagblad. Niet alleen de beursgang an sich, ook de manier waarop is opvallend te noemen. De ceo vertelt in de krant dat Blokker-klanten zegeltjes zouden kunnen gaan sparen om zo tot een aandeelhouderschap te komen, zo meldt RTL Z naar aanleiding van het artikel.

Lees ook: Topman Blokker neemt zelf Blokker over

Imago van Blokker

Het plan klinkt wellicht vergezocht, maar dat is het volgens Witteveen allerminst. Het zegeltjes sparen hoort volgens de ceo bij het imago van zijn zaak.

Het idee is volgens de zakenman ontstaan doordat hij bij de overname van het bedrijf steeds hoorde dat Blokker ‘van ons allemaal’ is. Het gezamenlijke eigenaarschap zou er ook toe leiden dat de consumenten trouw blijven aan de winkel. Ze zijn niet voor niets aandeelhouder dankzij de zegeltjes. ,,Mensen zijn loyaler als ze aandelen hebben'', aldus Witteveen in het FD.

''Mensen zijn loyaler als ze aandelen hebben''

Michiel Witteveen (Blokker) in het FD

Albert Heijn

De ambitieuze Witteveen wil de Witteveens Mirage Retail Group in zijn geheel naar de beurs brengen, zo geeft hij aan in het interview. Blokker, Intertoys, MaxiToys en Big Bazar vormen de retailgroep.

De ondernemer zijn zegeltjesplan is niet helemaal nieuw. In de jaren negentig gaf Albert Heijn tweemaal zegeltjes uit die klanten in konden ruilen voor obligaties.

Lees ook: Intertoys terug bij Blokker Holding: dit moet er veranderen

Recordverlies en reorganisatie

Voordat de eventuele beursgang mogelijk is heeft de ceo nog een lange weg te gaan. Blokker heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken met grote verliezen (waaronder een recordverlies in 2017), enkele ingrijpende reorganisaties en ongeveer honderd winkels die moesten worden gesloten. Witteveen verwacht dat de keten over anderhalf tot twee jaar winst maakt.