Video Retail

Roland 'CoolCat' Kahn: over succes, zijn familiebedrijf en ja, webshops

Roland Kahn heeft het hart op de tong, in deze aflevering van de videoserie Werkverkeer. De 67-jarige Amsterdamse rasondernemer vertelt onder meer waarom en hoe hij het familiebedrijf gaat overdragen aan zijn tweelingzoons, hoe hij ooit de slag heeft kunnen missen met internet (maar ook over zijn inhaalrace) en hoe anno nu een ondernemer in elkaar zou moeten steken. ,,De afgelopen vijftig jaar heb ik meer uren gemaakt dan de meeste Nederlanders in vier werklevens.”

Presentatie: Roland Tameling | Video & Edit: Mark van Binsbergen 5 januari 2020

Roland Kahn Werkverkeer 1

Een bijzondere ondernemer in een bijzondere auto: Roland Kahn (links) nam plaats in de BMW X4 M Competition bij presentator Roland Tameling.

In de video vertelt Roland Kahn onder meer over de structuur en de bedrijven achter zijn Coolinvestments, de samenwerking met zijn tweelingzoons Joshua en Jonathan en dat hij al even bezig is hen klaar te stomen om het familiebedrijf aan over te nemen. Op 1 januari 2021 krijgen zij de figuurlijke sleutel.

Het familiebedrijf CoolCat

,,Het laatste jaar namen zij al steeds meer de beslissingen. Als we het nu niet met elkaar eens zijn is het nog maar heel zelden dat ik mijn mening er doorheen druk. Ik blijf mijn hele leven hopelijk betrokken bij de zaak, maar mijn rol straks wordt die van consigliere. Ik word de adviseur van mijn zoons en heb dan dus niet meer de eindverantwoordelijkheid voor duizenden mensen.”

CoolCat, America Today

Roland Kahn begon CoolCat en America Today in de jaren ’80 waar hij succesvolle modeketens van maakte, nam later MS Mode over, Amici en het lingeriemerk Sapph, en investeerde in vastgoed. Zo is hij onder meer mede-eigenaar van het Bijenkorf-pand in Amsterdam. Hij was ook van plan het failliete V&D over te nemen; dat werd uiteindelijk de bedrijfsnaam.

Over zijn faillissementen met MS Mode (2016) en CoolCat (2019) en de afhandeling daarvan, zegt Kahn in de video onder meer: ,, Ik denk dat er weinig zeer succesvolle mensen zijn die niet een paar keer in hun leven in een heel diep dal hebben gekeken. Als een Amerikaanse ondernemer op z’n bek gaat zeggen ze: good for you man, you have guts. In Nederland hebben we een volk van zeikers en afzeikers. De gemiddelde overheidsdienaar is een absolute klootzak. Ze liegen en bedriegen en zijn compleet onbetrouwbaar. Het misgunnen is een slechte eigenschap van Nederlanders.”

Coolblue

Natuurlijk, ook over zijn onderschatting destijds van internet, van webshops, wilde Roland Kahn het nodige kwijt. Hij gebruikt termen als ‘arrogantie en ‘niet goed opletten’.

,,Als we de visie hadden gehad die de jongens van bijvoorbeeld Coolblue wel hadden, waren we nu de winnaars van het internet. We zijn te lang alleen voor de bricks gegaan, voor de stenen, en hebben te langzaam geschakeld op het internetbord. En dat is jammer. Ik zag geen enkel online bedrijf geld verdienen, ik denk: dat kan niet goed gaan. Maar dat bleek dus toch goed te gaan, want op het moment dat financiers bereid zijn bedrijven te financieren die niet of helemaal geen winst maken of jarenlang zelfs miljarden verliezen, ja, dat heb ik onderschat.”

Online inhaalrace

,,Inmiddels zijn we met een inhaalrace bezig, we hebben de internetshop van V&D gekocht, onlangs To Be Dressed, hebben met Frendz een influencersplatform en CoolCat online nieuw leven ingeblazen. En dat is trouwens een heel groot succes.”

,,Als we de visie hadden gehad die de jongens van bijvoorbeeld Coolblue wel hadden, waren we nu de winnaars van het internet.

Lees ook: CoolCat maakt doorstart als webshop: 'Ik heb internet onderschat'

Werkverkeer

Elke twee weken is er op deondernemer.nl een nieuwe aflevering van 'Werkverkeer' te zien met (top)ondernemers of andere experts uit het bedrijfsleven, gepresenteerd door Roland Tameling.

Naast 'Werkverkeer' zijn er meerdere videoseries terug te kijken op deze website, waaronder 'Startup Stories' over - inderdaad - startende ondernemers, EenmansZaken over, door en voor zzp'ers en 'Over de Grens', waarin ondernemers aan het woord komen over hun stappen naar het buitenland.

Bekijk hieronder eerdere afleveringen uit de videoserie Werkverkeer, zoals:

Lees ook: Michiel Muller (Picnic): 'We gaan stevig uitbreiden in Duitsland'

Lees ook: Jaap Korteweg: van Vegetarische Slager naar Veganistische Melkboer

Lees ook: Marco Aarnink (Print.com): 'Businessmodel samen met 100 klanten gemaakt'

Lees ook: Martien en Erica van Chateau Meiland: 'Over twee jaar nieuw ondernemersavontuur'

Lees ook: Wat er sinds de komst van Tijn van Elderen veranderde bij Brabantia: alles

Lees ook: Jordy Cobelens (CEO TW Steel): 'Max Verstappen? Dat zou heel mooi zijn'

Lees ook: Lex Hoefsloot (CEO Lightyear) in Werkverkeer: 'Ik zoek nog een investeerder'

Lees ook: Vedder&Vedder wil ook internationaal doorbreken