Nieuws Actueel
Robuuste piepers voor Máxima
Jacob Eising is ervan overtuigd dat koningin Máxima en koning Willem Alexander en hun kinderen zullen smullen van het kistje met Prada’s, schrijft de Stentor.
De eigenaar van aardappelhandelaar- en veredelaar Den Hartigh uit Emmeloord is de geestelijk vader (de veredelaar) van de aardappel waarvan dinsdag het eerste kistje werd gerooid door burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder en studenten van het Groenhorst College. Dat is dezelfde dag nog richting koninklijke familie gegaan. En wat gebeurt er met de rest van de gerooide Prada’s? "Die eten we lekker zelf op. Ze zijn veel te lekker om weg te geven", zegt Eising aan de rand van het proefveld van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst bij Emmeloord.
TraditieHet is bijna traditie, de eerste nieuwe aardappelen uit de Noordoostpolder gaan naar het koninklijk huis. Elk jaar krijgt de gemeente ook een brief dat ze heerlijk waren. In 2013 bezocht het koninklijk paar Noordoostpolder. "Toen hebben we laten zien waar we goed in zijn. En aan Maxima beloofd dat zij elk jaar het eerste kistje nieuwe aardappelen krijgt", vertelt burgemeester Aucke van der Werff. "Ik weet zeker dat ze er ontzettend van houden. Het is ook een geweldig product."
Multifunctioneel rasDe Prada is nog niet in de supermarkt te krijgen. Jacob Eising is nog niet uitontwikkeld. Hij betitelt de Prada als ‘een moderne aardappel, een aardappel die past bij het klimaat van de toekomst’. En als een multifunctioneel ras. De Prada heeft weinig stikstof nodig, is een goede consumptie-aardappel en goed om frites van te maken."En hij groeit in vele klimaten", weet de Emmeloorder. "Prada is een naam die doet denken aan mode. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij aardappelen, maar de aardappel verdient een frisse blik. Met de huidige manier van telen redden we het niet meer. De aardappel van de toekomst moet tegen extreme weersomstandigheden kunnen, tegen extreme buien. Dat vraagt om een robuuste aardappel. Maar ook om een heroriëntatie van de landbouwmechanisatie, van steeds groter en zwaarder naar lichter en flexibeler."