Horeca

Rookvrij terras: wel of niet doen? ‘Geen last van minder gasten’

Een bordje verzoekt mensen niet te roken, op een gedeeltelijk rookvrije terras. Steeds meer horeca stappen over op een rookvrij terras. Foto: ANP
Steeds meer horeca stappen over op een rookvrij terras. Foto: ANP
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Bibian heeft het net iets te vaak meegemaakt: hele dagen en avonden werken in andermans rook. Ruim twee jaar geleden stelde ze haar moeder Maryse François – tevens directeur van de Winkel van Sinkel – voor om de tuin aan de achterkant rookvrij te maken. ,,Dat is een gedeelte waar bij mooi weer veel gegeten wordt. En vooral tijdens het eten wil je niet in andermans rook zitten. Bovendien vind ik het vervelend voor de medewerkers en mezelf.’’

Rookvrij terras bij Winkel van Sinkel

Eerder dit jaar besloot Bibian om ook het overkapte terras aan de voorkant van de Winkel van Sinkel rookvrij te maken. Alleen op de voorste rij buiten de overkapping kan er nog gerookt worden. ,,Om gelijk alles rookvrij te maken, is iets te ambitieus. We gaan het gefaseerd doorvoeren, zodat iedereen eraan kan wennen. Maar voor mij is het wel een logische keuze. Het is schadelijk. Ik geef om mijn gezondheid en wil niet langer hele avonden in de rook van anderen werken.’’

Lees hieronder verder.

Lees verder onder de advertentie

Bibian merkt dat veel horecaondernemers de stap om hun terrassen al dan niet gedeeltelijk rookvrij te maken (nog) niet durven nemen. ,,Misschien hebben ze angst dat er minder gasten komen. Wij hebben daar gelukkig geen last van. Het enige waar ik moeite mee heb, is het aangaan van een discussie. Dat is soms niet heel leuk om te doen. Ik had toevallig gisteren een gast op het rookvrije gedeelte zitten die aan het vapen was. Een vape valt onder rookwaren. Ik heb hem vriendelijk verzocht om naar de voorste rij te gaan.’’ De Winkel van Sinkel beschikt ook nog over een terras aan de lager gelegen werf. Dit terras is vaker niet dan wel open en is vooralsnog niet rookvrij.

‘Rookvrij terras moet de norm worden’

Utrecht wil meer rookvrije terrassen in de stad. Wethouder Eelco Eerenberg roept horeca-ondernemers op om in actie te komen en hun terras rookvrij te maken, vertelde hij eerder deze maand in het AD. ,,Een rookvrij terras is een gastvrij terras. Zeker daar waar kinderen komen, vinden wij dat een rookvrij terras de norm moet zijn.’’ De gemeente Utrecht heeft de ambitie dat alle Utrechtse kinderen in 2035 rookvrij opgroeien.

Lees verder onder de advertentie

Misschien hebben andere ondernemers angst dat er minder gasten komen. Wij hebben daar gelukkig geen last van

Bibian Wiggers Winkel van Sinkel

Het verder terugdringen van roken door middel van steeds strengere regels en hogere accijnzen op tabak blijft doorgaan, constateert ook Koninklijke Horeca Nederland. De verkoop van tabaksproducten via automaten is sinds 2022 verboden, de online verkoop van tabak en e-sigaretten is sinds 1 juli 2023 verboden. Op 1 april verhoogde de Rijksoverheid de accijns op tabak. En sinds 1 juli van dit jaar is het verboden om tabak en e-sigaretten te verkopen in supermarkten en alle horeca-inrichtingen.

Winkel van Winkel in Utrecht. Foto: indebuurt. Winkel van Winkel in Utrecht. Foto: indebuurt.
Winkel van Winkel in Utrecht. Foto: indebuurt.

Toename rookvrije terrassen

Uit onderzoek van Clean Air Nederland blijkt dat het aantal rookvrije terrassen in ons land toeneemt. Het zijn er nu zo’n 450, ten opzichte van 113 in 2019. Mooi voorbeeld is McDonald’s, dat in de zomer van 2022 koos voor een volledig rookvrij terras. De trend zet zich voort, want steeds meer horecaondernemers kiezen er zelf voor om een rookvrij terras te bieden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat een horecaondernemer zelf mag bepalen welk rookbeleid hij of zij op het terras wil voeren. En dat moet zo blijven, vindt KHN. ,,Omdat zowel rokers als niet-rokers moeten kunnen genieten van een gastvrije ervaring.’’

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Jumbo-ondernemer gaat ook bij tweede vestiging verbod op tabaksverkoop omzeilen: ‘Stuitend’

De Rookvrije Generatie, een initiatief van Hartstichting, KWF en Longfonds, is uiteraard blij dat steeds meer terrassen rookvrij en dus ook vapevrij worden. Károly Illy, directeur Longfonds en bestuurslid van de Rookvrije Generatie: ,,Dat doen de horecaondernemers goed, want 80 procent van de Nederlanders is voorstander van (geheel) rookvrije terrassen waar veel kinderen komen. Ook meeroken in de buitenlucht is schadelijk voor de gezondheid en verergert benauwdheidsklachten bij mensen met een longziekte. Voordeel van rookvrije terrassen is ook dat de smaak van drankjes en gerechten niet wordt beïnvloed door de geur van rook én het brengt jonge bezoekers of mensen die net gestopt zijn niet in de verleiding om te gaan roken. Kortom: rookvrij is gastvrij.”

Twee derde van alle Nederlanders vindt een rookvrije locatie gastvrij, vervolgt Illy. De Rookvrije Generatie helpt ondernemers rookvrij te worden door materialen beschikbaar te stellen. Het gaat onder meer om een checklist hoe je je terras stapsgewijs rookvrij kunt maken, een communicatiepakket en een toolkit met tips & tricks voor naleving.

Lees verder onder de advertentie