Nieuws Actueel
Ruurlose ondernemers profiteren van nieuw museum
Een Morekop, pendeldienst en boekje. Ondernemers in Ruurlo hebben eurotekens in de ogen nu Museum More open gaat, schrijft De Stentor.

Circa een kilometer. Dat is de afstand tussen Museum More in Kasteel Ruurlo en het centrum van het dorp. Toch hopen ondernemers dat zij een stevig graantje meepikken van de verwachte bezoekersstroom die Museum More naar Ruurlo lokt.
Officiële opening
De officiële opening van het museum is vandaag. De geluiden uit Gorssel, waar More nu ruim twee jaar open is, stemmen hoopvol. De omzet van veel ondernemers is met vijftien tot dertig procent gestegen, becijferde de voorman van de Gorsselse ondernemers onlangs. Albert Hartink, zaakwaarnemer van eigenaar Hans Melchers, gooide vorige week tijdens de presentatie van het museum in Ruurlo echter een steen in de vijver: ,,De ondernemers hebben er nog niet echt op ingespeeld, is mijn indruk.''
Die uitspraak 'wringt', zegt Rob Teunissen van Teunissen Mode (zie foto boven artikel). De afgelopen tijd is er juist een en ander in gang gezet. Zo is er een boekje gemaakt waarin Ruurlose ondernemers zich presenteren en andere bezienswaardigheden staan. Bedoeling is dat dat boekje wordt uitgereikt aan bezoekers van het museum. ,,We hebben er 25.000 laten drukken'', zegt Teunissen. Het is de uitdaging om bezoekers van het museum naar het centrum te krijgen. In tegenstelling tot in Gorssel ligt het museum in Ruurlo namelijk buiten het centrum. Daarom is een pendeldienst bedacht. Vanaf volgende week rijden vrijwilligers in een soort golfkarretje heen en weer tussen centrum en museum. Bezoekers kunnen gratis mee.
Lees ook: De magische ervaring van Twents droogijs
25.000 jaarlijkse bezoekers
Sommige ondernemers grepen de gelegenheid aan om de zaak op de kop te zetten. Bakkerij Oude Wesselink, die vandaag overigens een Morekop in het assortiment heeft, speelde bijvoorbeeld al langer met het idee om een lunchroom aan de bakkerij te koppelen. Het feit dat More opent, gaf de doorslag om de daad bij het woord te voegen, vertelt medewerkster Sandra ter Bogt. Het museum is goed voor zeker 25.000 bezoekers per jaar, hoopt Hartink. Ter Bogt: ,,Ik hoop dat in ieder geval een klein percentage daarvan bij ons koffie en een broodje komt halen.''
In het centrum hangen op diverse plekken spandoeken over de weg, waarmee wordt verwezen naar More. Ook diverse etalages zijn in More-stijl. Sven Bonsel van de zaak Sven voor ogen verwacht dat More hem weinig extra omzet oplevert. ,,Misschien dat ik incidenteel een extra zonnebril verkoop. Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand uit bijvoorbeeld Utrecht die het museum heeft bezocht denkt: 'Hier ga ik m'n bril halen'.'' Toch speelt ook Bonsel - 'kunst kijken doe je in het museum, wij verstaan de kunst van het kijken' - in op More. Hij heeft een aantal brillen gemonteerd in een lijst, alsof het een schilderij is. Daarnaast was hij gisteren druk bezig een afdruk van een aantal schilderijen die in het museum te zien zijn, op te hangen in zijn vitrine.
Uitbundige creaties
Teunissen heeft de meest uitbundige More-vitrine gecreëerd. Hij haakt aan bij creaties van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster Fong Leng die in More te zien zijn. Die uitbundige creaties werden onder andere door Mathilde Willink gedragen. Zij was de vrouw van Carel Willink, wiens werk in Kasteel Ruurlo hangt. Teunissen had het liefst een van de jurken in zijn etalage geplaatst. Dat kon echter niet. In overleg met More heeft hij een foto laten maken van één van de jurken. Die hangt levensgroot in zijn etalage.