Nieuws Actueel

Schaatsen weer scherp, laat het ijs maar komen

De weersvoorspellers spreken elkaar nog wat tegen, maar Maarten Heins kent geen enkele twijfel. "Het gaat vriezen. En goed ook. Er zit zoveel kou in het oosten. Ik reken op twee heel drukke weken", zegt hij in De Gelderlander.

Peter Kemperman | Foto: Marc Pluim 12 januari 2017

Schaatsen slijpen

De schaatsliefhebbers hangen deze woensdagavond in het clubhuis van AIJC Thialf, op sportpark Cranevelt in Arnhem, aan zijn lippen. Natuurlijk omdat de eigenaar van Heins Schaatsshop uit Elden de blijde boodschap van natuurijs verkondigt. Dat gaat erin als Gods woord in een ouderling. Maar de mannen - en één vrouw - zijn ook gekomen voor het thema van de avond: schaatsen slijpen.

Ronding

Heins haakt op een van de meegebrachte slijpblokken de ijzers van een paar noren in en doceert: "Iedere schaats heeft een ronding. Die moet je proberen erin te houden. Egaal slijpen dus. Dat is meteen ook het moeilijkste."

Extra bestelling

Heins doet voor hoe het moet. Diagonaal met de grote slijpsteen over de ijzers. De grove kant alleen gebruiken als de schaatsen op natuurijs zijn gebruikt. Anders volstaat de fijne kant. Na het slijpen volgt het polijsten en afbramen. Steeds met verschillende hulpmiddelen. Heins instrueert, de cursisten volgen hem moeiteloos. Na twee uur verlaat iedereen tevreden het clubhuis. De schaatsen zijn weer scherp. Laat het natuurijs maar komen. "Ja, laat de vorst maar komen", zegt Heins. "Ik heb vanmorgen bij Zandstra en Viking nog een extra bestelling van 40 paar noren, speciaal voor natuurijs, geplaatst. Die ga ik de komende weken zeker kwijtraken."

Gerelateerde artikelen Oud-schaatsster Anni Friesinger opent winkel in SneekZe moeten wel lekker scherp zijn