Nieuws Actueel

'Sluit winkeldeuren om energie te besparen'

Bart van Zoele 27 januari 2016

Kalverstraat amsterdam winkelstraat shoppen

GroenLinks wil winkels in Amsterdam zo nodig verplichten deuren te gebruiken om de warmte binnen te houden. Dat bericht het Parool.

Het is de partij een doorn in het oog dat winkels hun deuren wagenwijd openhouden, waardoor veel energie verloren gaat. Dat schrijft GroenLinksraadslid Jasper Groen in raadsvragen aan het college van b en w.

SteekproefVooral in de binnenstad hebben winkels veelal een luchtgordijn in combinatie met voortdurend geopende deuren of een volledig open winkelpui.

Uit een steekproef van onderzoeksbureau Ecofys blijkt dat zestig procent van de winkels de deuren open laat staan. "GroenLinks vindt dat Amsterdam voorop moet lopen en als eerste gemeente in Nederland winkeliers moet verplichten om de deuren dicht te houden wanneer de winkel open is", schrijft Groen.

Voor grote winkelpanden die veel energie verbruiken kan de gemeente dat ook opleggen, verwacht Groen. Kleinere winkels wil hij tegemoetkomen door de investering van de eerstvolgende verbouwing tegen een lage rente te financieren uit het klimaatfonds van de gemeente.

Minder uitnodigendBij een proef door de gemeente bij een drogist in de Van Woustraat leidde een automatische schuifdeur met een luchtgordijn dat pas aangaat als de deur opent tot een energiebesparing van 42 procent. Uit onderzoek door stadsdeel Centrum in 2012 bleek dat veel besparingen mogelijk zijn door uiteenlopende alternatieven voor een luchtgordijn - elke winkel is weer anders.

Winkels zien daar vaak van af, omdat ze vrezen dat sluitende deuren minder uitnodigend zijn voor klanten. Maar bij de proef in de Van Woustraat kwam die angst niet uit. Het aantal klanten bleef gelijk. Ook bleken de automatische deuren diefstal te voorkomen.