Nieuws Actueel

Snel weg uit het paradijs

Eric Reijnen Rutten 8 januari 2016

Henken Carolien Costa Rica BB

De poging haar in haar eigen bed & breakfast in Costa Rica te vermoorden, is de spreekwoordelijke druppel. Carolien Peters-van Duijnhoven en haar man Henk uit Goesbeek zeggen zo snel mogelijk hun tropisch paradijs vaarwel om terug te keren naar Nederland. In het AD vertelt ze erover.

Eigenlijk wil Carolien Peters-van Duijnhoven (47) geen kwaad woord horen over Costa Rica, het land waar ze dinsdag dacht het leven te laten. In hun bed & breakfast, dat ze sinds 2007 met man Henk (52) even ten noorden van hoofdstad San José runt, werd ze 's avonds overvallen door drie gasten. "Ik dacht echt: dit was het dan, dit wordt mijn dood."

KussensloopDe gasten grepen haar in de keuken, trokken haar naar de grond, staken haar met een mes en probeerden een stukgescheurde kussensloop in haar mond te proppen. "Ik lag op een gegeven moment tegen de koelkast aan met twee mannen bovenop me. Ik heb geprobeerd te roepen, heb tegen de koelkast geslagen om lawaai te maken. Maar ik voelde hoe ik verslapte."

En toen kwam Henk de trap af stormen. Die lag boven te slapen. "Hij voelde zich al een tijdje niet lekker."

De drie overvallers namen de benen. Carolien vermoedt dat ze na haar ook Henk hadden willen vermoorden, om vervolgens op alle gemak in huis naar geld te gaan zoeken.

HartverwarmendMet Carolien gaat het inmiddels redelijk. Ze zit onder de blauwe plekken, heeft kneuzingen, snijwonden, wonden in haar mond. "De pijn is erger dan woensdag." Maar ze leeft nog.

Het bericht over de overval bracht een stroom reacties teweeg. De telefoon heeft in huize Peters niet meer stilgestaan. Er is zelfs een inzamelingsactie gestart om hun terugkeer naar Nederland mogelijk te maken. Carolien: "Hartverwarmend allemaal, maar zo'n inzameling willen we absoluut niet. Geweldig wat mensen allemaal willen doen, maar we hebben goed gespaard, er is financieel niks aan de hand. Laten ze het geld maar aan zieke mensen geven of zo."

Carolien heeft ook gehoord van het Nederlands stel dat deze week dood in Costa Rica werd gevonden. Vermoord. "Ik ken ze niet, en het is aan de andere kant van het land. Dus ik weet niet wat daar gebeurd is." Maar het is zeker niet zo dat Costa Rica nu ineens onveiliger is geworden. "Ik wil geen negatieve reclame maken voor Costa Rica." Ze heeft gewoon pech gehad, denkt ze.

TwijfelsMaar toch, ze vertrekken uit het land. "Henk had altijd al twijfels. Ons huis stond al te koop, maar we waren ook al weer bezig met plannen om nog wat bij te bouwen. We leefden zeg maar twee richtingen op: blijven en teruggaan. Maar hebben altijd gezegd: als ons iets met geweld overkomt, is de lol er vanaf."

Ze willen hun bed & breakfast nu gaan verhuren en zo snel mogelijk terugkeren naar Nederland. "En dan zien we wel wat we daarna gaan doen."

Wat ze wel gezegd wil hebben: hun droom - eind vorig jaar nog onderwerp van televisieprogramma Ik Vertrek - is uitgekomen. "We hebben het gepresteerd, zonder enige zekerheid vooraf en zonder horecaervaring. Elke gast die hier komt zegt: 'Wow! Wat een paradijs'. Dat hebben we waargemaakt en daar zijn we trots op."