Nieuws Actueel

Soerendonkse onderneemster verbouwt thee in Noord-Brabant

Bij een theeplantage denk je al snel aan Indonesië of Sri Lanka. Maar thee verbouwen in Nederland? Het lijkt onmogelijk schrijft het Eindhovens Dagblad. Dat het wel degelijk kan, bewijst Linda Cebrian-Rampen in Soerendonk.

Jen Mansvelt 16 augustus 2017

Theeplukker

Theeplantages zijn van oorsprong te vinden in Indonesië, Sri Lanka of India. Maar als het een beetje meezit, kun je vanaf 2018 Nederlandse thee drinken van de plantage van Linda Cebrian-Rampen (34) uit Soerendonk, bij Budel.

Ze is altijd al een liefhebster van thee geweest, vertelt Cebrian-Rampen. Maar dat is iets anders dan zelf thee verbouwen. Opgegroeid als enig kind op het boerenbedrijf van haar ouders, heeft ze nooit echt de behoefte gehad om die boerderij over te nemen. ,,Dan zou ik aspergeboerin moeten worden en ik heb helemaal niets met asperges", zegt ze. Toen ze ging studeren, werd het dan ook niet iets in de agrarische richting: ,,Ik heb de kunstacademie afgerond en ben daarna gaan werken als illustrator."

Lees ook: Elke dag vers bij 'jongste groenteboer' van Nederland

Ingeving

Maar haar ouders werden ouder en hun boekhouder had al eens een balletje opgeworpen: of ze toch niet het bedrijf wilde voortzetten? ,,Tijdens onze huwelijksreis naar Bali kwam ik erachter wat ik wilde. Tijdens een tussenstop in Hongkong kocht ik een zakje speciale thee. Op de roltrap naar het vliegtuig kreeg ik de ingeving: dit wil ik gaan maken", zegt Cebrian-Rampen.

Eenmaal thuis riep dat natuurlijk allerlei vragen op: is onze grond geschikt, wat komt er allemaal bij kijken en kun je thee verbouwen in ons klimaat? ,,Ik ben alles gaan lezen over thee, in contact gekomen met een plantagehouder in Italië en met een onderzoeker in Zwitserland. En dan blijkt dat ons Europees klimaat best geschikt is voor de theeplant."

Enkele jaren geleden begon ze voorzichtig met het planten van theestruiken, gekocht bij een theeplantenkweker in Zundert. En zie, het werkte. ,,Vorig jaar heb ik er al mijn eigen thee van kunnen zetten en die was heerlijk", zegt ze glunderend.

Cebrian-Rampen kreeg zaadjes van haar Italiaanse 'theeconnectie' en die sloegen ook aan. Ondertussen volgde ze diverse cursussen. ,,Ik ben nu gediplomeerd theesommelier", zegt de Soerendonkse. Om nog meer kennis te verkrijgen, vertrekt ze in september naar India voor een stage. ,,Daar leer ik bijvoorbeeld de fijne kneepjes van het snoeien."

Uitbreiding

Momenteel heeft ze al zo'n 5.000 theeplanten staan. Cebrian-Rampen wil haar bedrijf jaarlijks uitbreiden met pakweg een halve hectare. ,,Ik wil alles in eigen hand houden: de productie, het verwerken - hierin zit het geheim voor de eigen smaak - en de verkoop. Daarbij richt ik me in eerste instantie op restaurants in het wat hogere segment."

Cebrian-Rampen wil op het bedrijf aan De Branten ook een winkeltje beginnen en een lokaal voor proeverijen en cursussen inrichten. ,,Daar wil ik ook aandacht schenken aan de theeceremonie. Dat is net iets anders dan 'gewoon' een kop thee drinken."

Ik wil alles in eigen hand houden: de productie, het verwerken – hierin zit het geheim voor de eigen smaak – en de verkoop.

Linda Cebrian-Rampen