Nieuws Actueel

Spannend puzzelen bij Amaze Escape

Families, vriendengroepen, toeristen, collega's. Amaze Escape, de eerste escape room van Den Haag, trekt een grote variëteit aan bezoekers.

John de Graaff | Foto: Frank Jansen 21 december 2016

Hashtag 1065

Ze zijn allemaal op zoek naar spanning, sensatie en speelplezier. In groepen van twee tot zes personen laten die zich aan de Binckhorstlaan 135 vrijwillig opsluiten in één van de vier kamers, om gezamenlijk te proberen via cryptische aanwijzingen de weg naar buiten te vinden. Sinds de opening in augustus 2013 - toen nog aan de Bezuidenhoutseweg - hebben al ruim 50.000 amateurdetectives gepuzzeld in de kamers KGB, Crazy Doctor, Urban Legends en The Competition.

,,Drie jaar geleden was dit allemaal nieuw voor Nederland'', zegt David Horvath (29), die het concept met zijn vriendin Beáta Fajkusz (28) en neef Adam Kondor (29) vanuit zijn vaderland Hongarije naar het Westen bracht. ,,Nee, we hadden nooit gedacht dat dit in korte tijd zó populair zou worden.'' Vooral The Competition is een klapper, maar in deze gespiegelde kamer speel je dan ook letterlijk een heel uur tegen een ander team.

Interactief theater

,,Mensen vinden het kennelijk heel leuk om een detectivespel te doen'', vervolgt David. ,,Samen lekker van het ene naar het andere raadsel gaan, om uiteindelijk de oplossing te vinden, de laatste sleutel.''

Maar daar blijft het niet bij. In het Hongaars/Nederlandse bedrijf op de tweede verdieping van Mooof - voormalig hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Den Haag - wordt al naarstig nagedacht over nieuwe uitdagingen.

Eén daarvan wordt in het voorjaar van 2017 gelanceerd. ,,Het wordt een nieuw concept voor de stad'', vertelt David. ,,Ergens in het gebouw gaan we een combinatie van een escape room en een interactief theater verstoppen. We werken nog aan de details, maar het wordt een heel grote speelervaring!''

En er is meer nieuws van de jonge ondernemers, die inmiddels twee fulltimers en veertien parttimers aan het werk houden.

Nederlandse lekkernij

Voor de nieuwste ontwikkeling bij Amaze Escape moeten we behoorlijk over de grens. ,,Ja'', lacht David. ,,We dachten: we hebben iets uit Hongarije naar Nederland gehaald, dat moeten we andersom ook doen. Wat het is geworden? We hebben daar een stroopwafelbedrijf opgezet. Vanuit een foodtruck verkopen we de Nederlandse lekkernij bijvoorbeeld op grote Hongaarse evenementen, zoals het beroemde Sziget-muziekfestival, dat elk jaar in hoofdstad Boedapest wordt gehouden. Maar we hebben nog veel meer ideeën hoor, ook voor Nederland!''

Gerelateerde artikelen:

Bij eerste Waalwijkse escape room moet alles kloppen

Achterhuis Anne Frank als escape room

Escape rooms van Let's Escape openen in Enschede: 'het wordt een trend'

'Als een stel kleine kinderen kwamen we er weer uit'