Nieuws Actueel

'Stad' wil slachthuis snel

De gemeente Nijmegen wil versneld in het bezit komen van het slachthuis van Hilckmann aan de Waalhaven. Het bedrijf hoeft daaruit formeel pas 31 juli 2018 te vertrekken, staat in De Gelderlander. Zo is dat in juli 2015 vastgelegd in de aankoopcontracten. Maar het bedrijf staat nu al geruime tijd vrijwel leeg. Alleen op het kantoor wordt nog door enkele mensen gewerkt. Wethouder Bert Velthuis vindt een snellere overdracht 'niet meer dan logisch'. "Het gebouw staat leeg. Het past bij onze zorgplicht om nu al over het gebouw te beschikken."

Jacqueline van Ginneken/Rob Jaspers 13 oktober 2016

Bbq tweede kamer

Indertijd kreeg Hilckman ruimte om de slachterij tot 2018 te handhaven in afwachting van de oplevering van de 'geplande' nieuwbouw in Haps. Zeven maanden na de overboeking van 21 miljoen euro door Nijmegen aan Hilckmann werd die nieuwbouw afgeblazen en gingen de deuren van het oude slachthuis dicht, tot grote schrik en woede van Nijmegen. Sindsdien strijden de gemeente en Hilckmann over de 21 miljoen euro. Nijmegen eist dat geld (deels) terug.

Volgens Velthuis heeft Nijmegen nog geen plannen voor een versnelde bouw op de plek van het slachthuis. De nieuwbouw aan de westzijde, bij stadsbrug De Oversteek, heeft prioriteit. Maar een gesprek over versnelde bouw met partner Bouwfonds van Rabo Vastgoed sluit hij niet uit. Ook tijdelijk gebruik is een optie. "Maar niets is uitgewerkt."

Het dossier over Hilckmann staat sinds gisteravond op de website nijmegen.nl. Het zijn documenten over de onderhandelingen, verslagen van gesprekken over de afgelopen jaren: 1.274 pagina's. In een begeleidende brief leggen burgemeester en wethouders uit dat Nijmegen goed gehandeld heeft. De raad had aangedrongen op openbaarmaking van het dossier. Raadsleden konden de stukken al eerder inzien.

Op 24 februari sloot Hilckmann plotseling zijn deuren. 250 mensen waren hun baan kwijt. Volgens de directie was de 21 miljoen euro de koopsom voor de opstallen en de fabriekshallen en was het bedrag geen werkgelegenheidssubsidie. Nijmegen verhult de eigen fouten, vinden Dominique en Kathelijne Hilckmann.

Op 12 november debatteert de raad over pijndossier Hilckmann.