Nieuws Actueel

Starbucks waagt de stap naar koffiewalhalla Italië

Kan dat? De Amerikaanse frappuccinogigant die het domein van de delicate espresso betreedt? Starbucks gaat het na 45 jaar toch eens proberen. Volgend jaar opent het zijn eerste vestiging in Italië, schrijft het Parool.

EEFJE OOMEN 2 maart 2016

Starbucks coffee koffie koffiebeker wegwerpbeker koffieketen

In zijn persverklaring heeft het Amerikaanse bedrijf het over 'een unieke uitdaging' en benadrukt het dat de stap 'met nederigheid en respect' wordt genomen. Want hoewel Starbuckstopman Howard Schultz zijn idee voor een koffieketen in Noord-Italië opdeed, heeft het bedrijf het land tot nu toe links laten liggen.

KoffiecultuurMaar nu waagt Starbucks het erop. De eerste vestiging komt in Milaan en er zullen nog vele volgen, zo laat het concern weten. Volgens de Nederlandse koffiekenner Jonathan Teoh - medeoprichter van Doppio Espresso Holding - is het niet onlogisch dat ze in de Noord-Italiaanse stad beginnen. "De koffiecultuur daar ligt dichter bij de Noord-Europese. Als je voorbij Rome komt, wordt de koffie anders, sterker, bitterder."

Klein en lokaalHoewel Amerikaanse analisten betwijfelen of de Italianen de grote kartonnen bekers koffie met smaakjes zullen pikken, noemt Teoh het een interessante zet. "Het is de Italianen zélf nog niet gelukt een koffieketen over het hele land uit te rollen die sfeer en kwaliteit heeft. De koffiecultuur bestaat in Italië vooral in kleine lokale espressobarretjes."

StrengAls de koffieketen zich vooral op grote steden als Milaan richt waar veel internationale toeristen komen, krijgt het volgens hem zeker een poot aan de grond. Maar als ze ook de harten van de Italianen willen veroveren, moeten ze hun strategie wel aanpassen, denkt Teoh. "Italianen zijn, waar het om drank en eten gaat, ontzettend streng in de leer."