Nieuws Actueel

Swapfiets groeit in Enschede in anderhalf jaar tijd naar 3000 fietsen

De abonnementsfiets met de kenmerkende blauwe voorband, de swapfiets, is bezig aan een opmars. Van 1.000 nu naar 3.000 aan het einde van dit jaar.

Kim Jansen | Foto: Emiel Muijderman 9 april 2018

Swapfietsuitentuis

Afgelopen augustus werd de swapfiets in Enschede geïntroduceerd. Je huurt dan als het ware een fiets voor 15 euro per maand. Voor studenten is het iets goedkoper: namelijk 12 euro. Het concept van de abonnementsdienst is volgens medeoprichter van Swapfiets, Steven Uitentuis, 'zoveel mogelijk mensen zorgeloos laten fietsen'. Zorgeloos houdt in dat de fiets binnen 12 uur gemaakt of vervangen wordt als er iets kapot is. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

Concept

Op alle fietsen is een iconische blauwe voorband gemonteerd. Een duidelijk kenmerk dat enige bescherming biedt tegen diefstal. Mocht de fiets toch gestolen worden, dan wordt veertig euro eigen risico in rekening gebracht. Stond de fiets niet dubbel op slot, dan komt daar zestig euro bovenop.

Lees ook: Swapfiets: succesconcept van jonge ondernemers verovert ook buitenland

Marketing

In de zomer van 2017 begon Enschede met 200 exemplaren. Inmiddels zijn dat er bijna 1.000. "Dat ligt in de lijn der verwachting, als we vergelijkbare steden bekijken." Eind dit jaar moeten er volgens die verwachtingen 3.000 fietsen rijden. "Eigenlijk hebben we helemaal niet zoveel aan marketing gedaan", vertelt Uitenhuis. "We zijn eigenlijk vanzelf gegroeid, door mond-tot-mond reclame en landelijke aandacht."

Zeventien steden

Anderhalve maand geleden is ook een vestiging in Hengelo geopend. Enschede was de tiende stad van de inmiddels zeventien steden waar Swapfiets gehuisvest is. De fiets wordt vooral door studenten gebruikt, maar volgens Uitentuis wordt de groep niet-studenten steeds groter.

Veranderingen

Naast de fiets die nu geleverd wordt, met één versnelling, komt er een tweede model. "Dat model heeft zeven versnellingen en is binnen twee maanden in Enschede beschikbaar." Het uitgebreidere model heeft wel een ander prijskaartje. "We zijn er nog mee bezig, maar waarschijnlijk wordt dat ergens rond de 19 euro." Daarnaast is het bedrijf aan het testen met E-bikes.

Münster

De oprichters van Swapfiets, jonge studenten uit Delft, ontvingen al de titel Dutch Startup of the Year. Inmiddels telt het bedrijf landelijk meer dan 27.500 klanten. Ook Belgische steden zijn al toegevoegd aan het rijtje. Binnenkort wordt Swapfiets geïntroduceerd bij onze oosterburen, vanaf begin mei kunnen inwoners van Münster zich ook op de abonnementsfiets verplaatsen.