Actueel

Syrische ondernemer start patisserie in Woerden

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

1. Faillissement vader

,,Toen ik 16 jaar was, ging de winkel in huishoudelijke artikelen van mijn vader failliet. In Syrië kun je na de basisschool al gaan werken. Om geld voor mijn ouders, zusje en broertje te verdienen, ging ik toen in de patisseriezaak van mijn oom werken. Ik begon als afwasser en gaf uiteindelijk leiding aan 65 mensen. Tussen 2004 en 2009 heb ik met een andere oom in Egypte een patisseriezaak opgezet. Ik heb daar voor mezelf bewezen dat ik een onderneming kan leiden.''

2. Naar Nederland

Lees verder onder de advertentie

,,Toen ik in 2009 terugging naar Syrië, merkte ik dat de economie daar achteruit was gegaan en dat er spanningen ontstonden. Mijn vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit en we hadden goed contact met het gezin van haar broer Mohamed in Nederland. Daarom besloten we in 2010 naar Nederland te emigreren. Ik ben dus geen vluchteling, want ik vertrok voordat er sprake was van oorlog.''

3. Bakkerij De Hazelaar

,,Mohamed woont al 26 jaar in Nederland. Hij werkte in het weekend bij bakkerij De Hazelaar in Woerden. Ik kon daar ook komen werken. Ik begon weer als afwasser. In de rustige uurtjes maakten we samen taarten voor een leeg stukje vitrine. Toen dachten we: ooit beginnen we onze eigen patisserie. In juni vorig jaar werden de gesprekken daarover serieuzer. Toen iemand uit onze vriendenkring de start wilde financieren, hebben we in augustus de knoop doorgehakt.''

Lees verder onder de advertentie

In de opstartfase leveren ze alleen aan particulieren. Later willen ze ook aan de horeca gaan leveren.