Nieuws Actueel

Tech- en chipbedrijven onderaan in rode AEX na rentebesluit VS

De AEX-index op het Damrak is donderdag met verlies begonnen. Vooral de chip- en techbedrijven werden lager gezet door de kans dat de rente in de Verenigde Staten de komende tijd nog blijft stijgen. De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde woensdag de rente met een half procentpunt en gaf aan nog niet klaar te zijn met het verhogen van de rentetarieven.

ANP 15 december 2022

ANP151222095 1

Daarnaast wachten beleggers op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England, die later op de dag bekend worden gemaakt. Ook in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zullen de rentetarieven waarschijnlijk met 0,5 procentpunt worden opgeschroefd in de strijd tegen de hoge inflatie.

Tegenvallende Chinese cijfers over de industriële productie en winkelverkopen zorgden eveneens voor koersdruk. De AEX noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 723,27 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 944,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

Adyen

Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren ruim 1 procent. Ook speciaalchemieconcern DSM behoorde tot de staartgroep met een verlies van 2 procent. Defensieve-aandelen, die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen, zoals supermarktketen Ahold Delhaize en telecomconcern KPN waren de enige stijgers met plussen tot 0,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Pharming dik 2 procent. De biotechnoloog heeft positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van zijn kandidaatmedicijn leniolisib voor de behandeling van APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

H&M

Fastned klom 0,8 procent. Het snellaadbedrijf verwacht zijn 250e laadstation in de eerste weken van 2023 te openen. Eerder had het bedrijf gehoopt deze mijlpaal voor eind dit jaar te bereiken. RoodMicrotec won 5,5 procent. De dienstverlener aan de chipsector heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Noorse bedrijf Novelda.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) 3,6 procent. De Zweedse kledingketen zag de omzet in de afgelopen drie maanden met 10 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. H&M maakte onlangs bekend wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma.

De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0659 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 76,51 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 81,96 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws