Het zijn vragen waar Christian den Doelder, Marijn Regoort en Frederic Kole de antwoorden voor een flink deel op hebben gevonden, afgaande op het succes van hun verschillende zaken in Terneuzen. Hoe hebben ze dat voor elkaar gebokst en hoe gaan ze de stad (nog) bruisender maken?
Gouden greep in de straten van Terneuzen
We spreken Frederic Kole, die samen met Marijn Regoort al een langere tijd succesvol het barbecuebedrijf Yakiniku runt. De onderneming levert inmiddels aan ruim 55 landen barbecues. Eind 2023 kochten ze samen met Christian den Doelder (die zijn palletbedrijf in het nabijgelegen Axel net had verkocht) het rijksmonumentale Arsenaalgebouw en café Ter NoSe in Terneuzen. Een goede greep. De drie mannen (inmiddels opererend onder de naam ReKoDo) vullen elkaar als team fantastisch aan. De analyticus, de creatieveling en de marketeer.
Ons doel was en is om bijzondere panden in onze portefeuille te krijgen. Die panden willen we een hernieuwd elan meegeven
,,Ons doel was en is om bijzondere panden in onze portefeuille te krijgen. Die panden willen we een hernieuwd elan meegeven. We zijn begonnen met een huis in Breskens die nu nog in aanbouw zijn. Even later kwamen we bij Terneuzen uit omdat Breskens voor ons een net-wat-te-ver-van-ons-bed-show was’’, memoreert Frederic. ,,Daar vonden we panden met een fantastische geschiedenis. Onze ambitie: een nieuw bestemmingsplan waarvan de omgeving profiteert. We kwamen terecht bij het Arsenaalgebouw uit 1830 waarin eerder drie horecazaken zaten.Vlak voor corona kwamen ze leeg te staan en een echt lekkere opvulling was er niet meer gekomen sinds de pandemie.’’
Restaurant in monumentaal pand
Het ondernemende trio opende restaurant NOOS in het monumentale pand, een uitbating met maar liefst 200 stoelen. ,,Met eerbied voor de geschiedenis. Op die manier proberen we het pand weer terug te geven aan de Terneuzenaren. Het andere pand waarmee we aan de slag zijn gegaan heette in de volksmond Ter NoSe en was sinds 2019 gesloten. Het gebouw stamt uit 1890 en in de Tweede Wereldoorlog hield de Duitse bezetter er waarschijnlijk kwartier. Het was dichtgemetseld en er was een dansvloer in de ruimte geplaatst. We weten het niet zeker, maar we denken dat de Duitsers er destijds feestjes organiseerden. Ook dit gebouw gaan we teruggeven aan de inwoners. Beneden een horecazaak en op de bovenverdieping appartementen.’’
Hoe zou Frederic de stad Terneuzen van nu en de afgelopen jaren willen omschrijven voor de lezer die nog nooit in de Zeeuws-Vlaamse stad is geweest? ,,Het is een havenstad die in verval is geraakt. Onder andere doordat het winkelend publiek steeds vaker wegbleef uit de straten. Zeker de laatste twintig jaar. Daarnaast is de typische Terneuzenaar niet iemand die enorm trots is op zijn of haar woonplaats. Een beetje Calimero-gedrag zie je vaak terug. Dat is jammer, want de stad heeft prachtige dingen te bieden. Denk aan een van de grootste zeesluizen ter wereld, samen met Vlissingen vormen we een prachtige haven met een florerende economie. De gemeente wil Terneuzen naar een hoger niveau tillen door meerdere investeringen en plannen, dat zie je nu gebeuren. Het is ook de reden waarom wij als ondernemers hier durven te investeren.’’
Of mensen die een rustig diner voor twee of een lekkere cocktail aan de bar willen geen last krijgen van gamende kinderen? Zeker niet!
Discotoiletten, gamehal en een Candy Shop
NOOS moet een welkome plek voor mensen van 0 tot 98 jaar zijn, benadrukt Frederic Kole. En dat lijken geen loze woorden wanneer je de ondernemer hoort praten over wat er in het monumentale gebouw allemaal mogelijk is op het moment dat je er gaat eten en of drinken. ,,We willen voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom is er een invalide-ingang, een toilet voor de mindervaliden, een verschoonruimte voor baby’s, speciale discotoiletten en er zijn speelzolders met entertainment voor alle kinderen tot 15 jaar oud. Denk aan een gamehal en Lego-wanden. In het restaurant zelf vind je een dessertkeuken die we de Candy Shop noemen. Het kan niet op!’’, aldus Frederic.
,,Of mensen die een rustig diner voor twee of een lekkere cocktail aan de bar willen geen last krijgen van gamende kinderen? Zeker niet! De ruimte bestaat uit zeven gewelven. Het rustige deel is gewelf 1 voor etentjes en cocktails, dat houden we vrij van kinderen. Pas wanneer je naar gewelf 4, 5 of 6 loopt, kom je op plekken waar meer rumoer is en kinderen spelen. Zo hebben we een opbouw van cocktailbar tot speelzolder gecreëerd.”
Terneuzen proeftuin voor andere gemeenten?
Ziet de ondernemer Terneuzen als mooie proeftuin of voorbeeld voor andere plaatsen die te dealen hebben met winkel- en horeca-leegstand? ,,De gemeente geeft ons als ondernemers steeds meer handvatten om daadwerkelijk te kunnen ondernemen. Men is heel welwillend naar ons toe. Denkt, helpt en werkt goed mee. Ik hoop dat we een goed voorbeeld voor andere ondernemers zijn. Hoe je op onze manier kan laten zien hoe prachtig een stad als Terneuzen kan zijn. Misschien inspireert het ondernemers in andere dorpen en steden ook.’’
Ik ga richting de 40, dus ik mag van mijzelf gerust even achteruit kijken
Heeft Frederic nog advies voor andere horeca-ondernemers die vergelijkbare plannen hebben als het Zeeuws-Vlaamse drietal? ,,Durf details los te laten, ondanks het feit dat die details ontzettend belangrijk zijn in ons vak. Heb de moed om dat bij iemand anders neer te leggen. Op die manier creëer je meer overzicht over jouw bedrijf. Daarnaast: houd je echt goed bezig met de cijfers. Je ziet vaak dat horeca erg emotioneel gestuurd wordt. Men gaat heel erg voor de gast. Logisch, daar draait het in de horeca om, maar je moet ook je mensen betalen en kunnen investeren. Zorg ervoor dat je dat laatste niet vergeet en je financiën inzichtelijk en op orde hebt.’’
Jongensdroom van Frederic Kole
Nog even terug naar dat elan terug in de straten van Terneuzen krijgen. Is de ondernemer al tevreden. ,,We werken er hard aan. Ik hoop dat straks wanneer mijn kinderen hier door de straten lopen, ze zeggen: ‘Papa heeft hier links en rechts de juiste schop in de grond kunnen zetten’. Weet je, het is uiteindelijk toch een soort van jongensdroom. Ik ben met helemaal niets begonnen, heb mijn hele leven keihard gewerkt en elke dag een stapje gezet. Nu sta ik op het punt dat ik daar van kan genieten. Bijna, omdat ik nog heel veel plannen in mijn hoofd heb. Maar ik ga richting de 40, dus ik mag van mijzelf gerust even achteruit kijken. Maar daarna wel snel weer aan de slag om deze stad nog leuker en mooier te maken.’’
Lees ook: Don (32) bouwt met partner aan bescheiden horeca-imperium: ‘Michelinster niet onze ambitie’
Bekijk hier de voorwaarden.