Vanmiddag kwamen ze binnen: de grote ronde blauwe borden voor op zijn terras. Ze zijn speciaal gemaakt: ‘Ons terras is rookvrij’ staat erop, met een wit vinkje. ,,Dat staat gastvrijer dan een sigaret met een kruis erdoorheen”, zegt horecaondernemer Rob Michielsen in het AD. ,,Maar de boodschap is toch dezelfde.”
Lees ook: Jumbo-ondernemer gaat ook bij tweede vestiging verbod op tabaksverkoop omzeilen: ‘Stuitend’
Nog ruim een maand en dan mag er ook op het terras van de bekende brasserie in de binnenstad niet meer worden gerookt. Geen sigaretten en geen vapes, de asbakken gaan er hélemaal uit. Nu is er voor rokers op het terras nog een klein deel gereserveerd. ,,Maar ik wil voor mijn gasten en veelal jonge medewerkers een rookvrije omgeving”, motiveert hij. ,,Kinderen worden hier niet meer geconfronteerd met rokende mensen en medewerkers hoeven niet meer door de rook te lopen.”
Ik wil voor mijn gasten en veelal jonge medewerkers een rookvrije omgeving
Dat niet iedereen zijn besluit toejuicht, heeft de ondernemer geweten. Op sociale media kreeg hij al haatberichten, variërend van mensen die willen dat hij failliet gaat tot doodverwensingen. ,,Mensen hopen dat ik longkanker krijg en sterf. Schrikbarend toch? Ongenuanceerd en hersenloos, ik leg zulke reacties maar naast me neer.” Bovendien krijgt hij ook veel steunbetuigingen en felicitaties.
Tweedehands nicotine op terras
Michielsen snapt dat het voor rokers ‘frustrerend’ is als ze straks niet meer op zijn terras terechtkunnen. Maar wegjagen? ,,Ik dwing niemand om hier te gaan zitten en ik jaag niemand weg. Mensen zeggen ook: vet eten is slecht, alcohol is slecht voor de gezondheid. Ja, maar daar kies je zelf voor. Als hier een tafeltje verderop iemand zit te roken en de rook komt jouw kant op dan adem je de tweedehands nicotine van een ander in. Ik weet zeker dat veel mensen die hier komen eten blij zullen zijn dat er niet meer gerookt wordt.”
Lees ook: Rookvrij terras: wel of niet doen? ‘Geen last van minder gasten’
De ondernemer is een pionier op dit gebied. Vanwege zijn voortrekkersrol in de strijd tegen het roken in de horeca werd hij in 2012 door de stichting Clean Air Nederland uitgeroepen tot ‘Niet-Roker van 2012’. Anvers was in 2015 een van de eerste horecabedrijven in Nederland met een rookvrije zone op het terras. ,,Toen zei ik al: jongens, over tien jaar zijn we rookvrij, al dan niet verplicht door de wet”, vertelt Michielsen.
Michielsen neemt verantwoordelijk en wordt rookvrij
Dat laatste is niet het geval, een recente ervaring was voor hem ‘de druppel’. Hij had met familie, inclusief twee kleindochters, gereserveerd in een restaurant. Omdat het binnen warm was, vroegen ze of ze buiten konden zitten. Dat was geen probleem. Ze zaten net, toen een echtpaar aan een ander tafeltje sigaretten opstak. ,,Binnen no-time zaten we in de rook. We hebben niet boos gekeken, zijn weer naar binnen gegaan en hebben daar lekker gegeten. Maar toen dacht ik: hier wil ik vanaf, ik ga mijn verantwoordelijkheid nemen.”
Volgens een woordvoerder van Rookvrije Generatie - een initiatief van Hartstichting, KWF en Longfonds - heeft Michielsen waarschijnlijk niet de primeur door zijn zaak volledig rookvrij te maken. ,,Maar hij behoort wel tot de koplopers en we zijn er heel blij mee. Hier staan wij voor: zorgen dat kinderen niet gaan roken, en daar horen rookvrije terrassen bij.”