Nieuws Actueel

Textielbedrijf Vlisco moet oud-topman betalen

HARRIE VERRIJT 18 januari 2016

Topmanagersschetsenontluisterendbeeld1065

Het Helmondse textielbedrijf Vlisco zat in de zomer van vorig jaar financieel in heel zwaar weer. In het vonnis van de rechtbank in Amsterdam over de vergoeding van ex-topman Hans Ouwendijk, schetsen enkele topmanagers een ontluisterend beeld.

Hoewel Vlisco stelt dat er onder invloed van Ouwendijk een veel te rooskleurig beeld van de financiële situatie van het textielbedrijf is geschetst, claimde de ontslagen oud-directeur bij de rechter met succes uitbetaling van 1,5 miljoen euro.

MisleidingFinancieel topman Leendert van Reeuwijk beschuldigt in de zaak Ouwendijk van misleiding. Door bij presentaties trendgrafieken weg te laten stelde hij het financiële plaatje te optimistisch voor, aldus Van Reeuwijk. "Maar door mij gegeven presentaties in juni lieten zien dat door het gebrek aan inkomsten, het hoge netto schuldenniveau en het gebrek aan direct beschikbaar geld de financiële prestaties slecht waren."

Van Reeuwijk zei dat hij destijds bang was dat het bedrijf zijn verplichtingen aan banken niet meer zou kunnen voldoen.

Cobus van Rooijen, directeur verkoop bij Vlisco, sprak van een liquiditeitscrisis die steeds heftiger werd. Ook hij wordt in het vonnis geciteerd en zegt dat er onder druk van Ouwendijk aan de raad van commissarissen en aandeelhouder Actis 'een volstrekt opgeklopt beeld geschetst werd van het eerste kwartaal 2015 en cijfers gepresenteerd werden die volstrekt niet in lijn waren met onze eigen prognoses en verwachtingen'. En 'wanneer hij (Ouwendijk) daarop werd aangesproken, werd hij agressief en wilde hij geen weet hebben van feedback die hem niet beviel'. Terwijl Ouwendijk volgens hem onvoldoende wilde ingrijpen.

Tijdens een telefoongesprek op 3 september 2015 probeerde Hans Ouwendijk volgens Van Rooijen opnieuw druk op de commissarissen uit te oefenen om de productie te verhogen, terwijl het meer voor de hand lag drastisch te bezuinigen. Op 5 september werd Ouwendijk ontslagen. Zijn opvolger bij Vlisco, David Suddens, greep ruim een maand later wél in. Daarbij gingen tweehonderd banen verloren.

VergoedingVolgens het deze week gepubliceerde vonnis moet Vlisco, of althans eigenaar African Fabrics, Ouwendijk in totaal bijna 2 miljoen euro betalen. 1,5 miljoen als vergoeding voor het aandelenpakket dat Ouwendijk inleverde bij zijn vertrek in oktober 2015. Daarnaast bijna 44.000 euro per maand als managementvergoeding, tot en met september 2016. Die laatste vergoeding is voor Klou Management, de bv waarin Ouwendijk zich heeft verhuurd aan Vlisco.

Volgens voorzieningenrechter Berkhout is de beëindigingsovereenkomst die Ouwendijk in september 2015 met Vlisco sloot duidelijk genoeg. Het is volgens hem niet gebleken dat Ouwendijk de boekhouding heeft vervalst. Hij achtte dan ook de kans dat in een procedure de beëindigingsovereenkomst kon worden vernietigd nauwelijks aanwezig. Dat was voldoende grond om Vlisco te sommeren binnen twee weken de 1,5 miljoen euro te betalen.

Op één punt kreeg Ouwendijk geen gelijk van de rechter. Hij had ten onrechte de bestuurders ook persoonlijk aansprakelijk gesteld en moet de circa 10.000 euro aan kosten aan hen vergoeden.