Nieuws Actueel

Tijden van toen terug laten keren bij Keet’n Zwart De Lutte

Keet’n Zwart moet weer ouderwets Keet’n Zwart worden. Met de uitstraling van een laagdrempelig eetcafé, waar iedereen - net als toen - even binnen kan wippen voor een uitsmijter of broodje kroket. De nieuwe uitbaters zijn er klaar voor. Bijna.

René Beune 1 februari 2016

Kempers Reinier van Willigen

Keet’n Zwart is en blijft een begrip. Dat het restaurant aan de Bentheimerstraat, direct naast De Dinkel, al vele jaren in een neerwaartse spiraal zit, en uitbaters soms de verkeerde keuze maakten, doet daar niets aan af. Kitty en René Kempers hopen met hun vier kinderen, oude tijden te laten herleven. Voorlopig huren ze het pand van oom Henk en tante Marietje Olde Riekerink. Als hun eigen huis in De Lutte is verkocht, wordt huur omgezet in koop.

NieuwBijna alles bij de verbouwing doen René en Kitty zelf, zoals dat straks ook gaat gebeuren. „Het wordt een compleet familiebedrijf”, schetst Kitty. De enige die, na de opening, niet dagelijks in het restaurant te vinden is, is René Kempers zelf. „Ik ben stucadoor, zzp’er. Ik heb het druk genoeg”, zegt hij. Nu is hij vooral druk in het restaurant, waar een nieuw toilettenblok moet worden geïnstalleerd, waar alle ruimtes voorzien worden van een nieuw behangetje en waarin straks ook nieuw meubilair komt te staan.

Kitty: „Maar voor de rest gaan we niet veel veranderen. De sfeer van vroeger moet terugkeren. We willen doorgaan op dezelfde voet als Henk en Marietje. Met een voorcafé, een restaurant en waarschijnlijk komt er ook weer een biljart te staan, zodat de biljartclub hier een plek kan vinden.”

FamiliebedrijfDe overname van Keet’n Zwart is een onderneming van het hele gezin. Ook doorgesproken met iedereen. Moet ook wel, want Nick (21), Sander (20), Thijs (19) en Janneke (14) krijgen straks allemaal een eigen rol. Buiten een kok, wordt er geen personeel van buitenaf in dienst genomen. „Als het helemaal druk wordt, kunnen we ook nog een beroep doen op de vriendinnen van onze jongens”, stelt Kitty.

Oudste zoon Nick is overigens al een zelfstandig werkende kok. Sander heeft een opleiding gedaan bij Defensie en kon daar ook aan de slag. In november, toen steeds duidelijker werd dat het restaurant wel eens in het bezit kon komen van de familie, zegde hij die baan op. Horeca-ervaring heeft hij opgedaan bij eetcafé Plexat en de Wilmersberg. Thijs, een ICT’er, werkt ook bij Plexat. Hij gaat de website van Keet’n Zwart opzetten en bijhouden. De jongste telg, Janneke (14) begint bij de afwas. „Zo ben ik hier ook ooit begonnen”, weet Kitty nog. „Achter de wasmachine, daarna naar Kolmschot.”

Foto: Nieuwe eigenaar Keet'n Zwart vlnr Marietje en Henk Olde Riekerink oude eigenaren, Kitty en Rene Kempers nieuwe eigenaren met daarachter hun kinderen Janneke, Thijs , Nick & Sander (Reinier van Willigen)