Nieuws Actueel
Tilburgse pastabaas kookt zich tot landskampioen
De Tilburgse student Falko den Boer (23) mag zich sinds deze maand Nederlands kampioen pastakoker noemen. De kok van restaurant l’Olivo wist samen met klasgenoot Bobby Doomernik uit Den Bosch deze titel binnen te slepen, schrijft het Brabants Dagblad.

Den Boer studeert voor gespecialiseerd kok (niveau 4) aan De Rooi Pannen en werkt sinds september bij l’Olivo. Wat was de reactie van zijn baas op het pastakampioenschap? "Die vond het natuurlijk heel leuk om te horen", vertelt de kok. "Het is voor hem natuurlijk ook goede publiciteit." De opdracht was om één klassiek en één modern pastagerecht te bereiden. Samen met klasgenoot en goede vriend Bobby Doomernik begon hij twee weken van tevoren met prakkiseren: met welke gerechten gingen ze de jury overtuigen? Ze kozen uiteindelijk voor pasta Arrabiata en spaghetti Frutti di Mare. "De dag daarvoor hadden we proefgekookt. Dat was redelijk laat, maar het ging wel lekker. Tijdens de wedstrijd ging het beter." Geen slechte keuze, want de jury was lovend. De mannen hadden een perfecte smaakcombinatie te pakken en de pasta was perfect gekookt. Of, zoals een beetje kok zou zeggen: al dente. In Nederland noemen we dat beetgaar. "Die term houdt in dat de pasta perfect gekookt is. Niet te lang en niet te kort. En de jury vond dat het bord er fantastisch uitzag." FanHet moge duidelijk zijn: Den Boer is een fan van de Italiaanse keuken. Hij eet zo’n vier keer per week pasta. "Je kunt er heel veel kanten mee op. Het valt met alles te combineren. Mijn favoriet is linguine, oftewel de platte spaghetti. Het is een traditionele pasta en iedereen kent het. Het mondgevoel is heel zacht." Pittige pastagerechten vindt hij het lekkerst. "Dat er veel smaak aan zit. Geen flauwe pasta." De kok wil overigens niet zozeer verder in de wereld van pasta. Hij gaat de opleiding Food Design & Innovation volgen. "Ik zou eigenlijk zo ver willen komen dat ik ergens chef word. En daarna wil ik mijn eigen zaak beginnen met een moderne keuken en wat klassieke elementen erin verwerkt."