Nieuws Actueel

Dit zijn de 5 tips voor succes van Amazon-oprichter Jeff Bezos

Hij verdient 3,8 miljoen euro per uur en mag zichzelf daarmee de rijkste man ter wereld noemen: Jeff Bezos. Deze vijf tips van de Amazon-baas zijn de sleutels tot succesvol ondernemerschap.

De Ondernemer | Foto: EPA 29 augustus 2018

Jeff bezos amazon 2

Neem geen genoegen met minder dan het allerbeste personeel

En dan heeft Bezos het over personeel. Hij legt de lat hoog als het op personeel aankomt en schrijft het succes van het bedrijf toe aan zijn werknemers. Een van Bezos' uitspraken over het werven van goede mensen: "Ik heb liever met 50 mensen sollicitatiegesprekken en neem naderhand geen van hen aan, dan dat ik de verkeerde persoon binnenhaal", aldus Bezos volgens Fast Company.

Lees ook: Waarom Jeff Bezos zijn personeel 5500 dollar aanbiedt om ontslag te nemen

Wees koppig en flexibel tegelijk

Tegenstrijdige eigenschappen die een ondernemer beide moet bezitten, vindt Bezos. Volgens hem moet je koppig zijn in je visie en flexibel in je aanpak. "Als je niet koppig bent, geef je te snel op bij het uitproberen van nieuwe dingen. En als je niet flexibel bent en steeds op hetzelfde blijft focussen, kun je geen andere oplossingen vinden voor je probleem."

Focus je vooral op de buitenwereld en laat je niet afleiden door interne zaken

Met buitenwereld doelt Bezos op de klant en de concurrentie. Leg je focus hierop en houd je niet teveel bezig met wat er binnen je bedrijf allemaal speelt. Dat weerhoudt je namelijk van groei en succes.

Lees ook: Dit zijn de 3 gouden vergadertechnieken van Amazon-baas Jeff Bezos

Data gaat boven hiërarchie

Of het nu die topmanager is die ermee op de proppen komt, of de stagiair die pas een paar maanden meedraait, alle ideeën die ondersteund worden door harde cijfers en feiten, verdienen aandacht. "Het mooie aan feitelijk onderbouwde ideeën is dat ze hiërarchie overstemmen", aldus Bezos.

Ga niet voor het snelle geld

Om een succesvol bedrijf op te bouwen is langetermijndenken cruciaal. "Soms meten we bepaalde zaken en zien we dat ze nadelig zijn voor de verkoopcijfers op korte termijn. We gaan er dan echter toch mee door, omdat we geloven dat de korte termijn-metingen niet indicatief zijn voor de lange termijn."