Nieuws Actueel

Honderden 0906-nummers verwijderd om misleiding aan te pakken

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden 163 zogeheten 0906-telefoonnummers ingetrokken. De komende weken komen daar nog eens zo'n 250 bij. De bedrijven die de nummers hadden, boden er doorschakeldiensten mee aan. Dat zijn diensten die alleen maar doorverbinden naar een ander nummer maar daar wel geld voor vragen. Sinds eind vorig jaar is dat verboden.

ANP 26 mei 2023

Honderden 0906 nummers verwijderd om misleiding aan te pakken

Foto: The Image Bank

Nadat de ACM controles had aangekondigd, kreeg zij al verzoeken om 153 nummers in te trekken. Bij controle van alle 1657 actieve nummers werden daarna nog eens tien overtredingen vastgesteld en ook die nummers zullen worden afgepakt. Bij zo'n 250 nummers wordt geen dienst aangeboden en die worden daarom ook ingetrokken. 0906-nummers zijn bedoeld voor gratis of betaalde informatiediensten.

De ACM is ook bezig met een controle van alle informatienummers die beginnen met de cijfers 18. Die mogen worden gebruikt voor informatiediensten waar bellers telefoonnummers en openbaar beschikbare informatie kunnen opvragen over bijvoorbeeld een bedrijf of instelling.

De toezichthouder heeft het al langer gemunt op misleidende doorschakeldiensten. Veel mensen hebben niet door dat ze een dienst bellen die hen alleen naar een gratis nummer doorverbindt. Eerder al stelde de ACM dat aanbieders van zo'n dienst vooraf duidelijk moeten maken dat het om een doorschakeldienst gaat en wat het tarief is. "Met de aangepaste regels kunnen we misleiding via doorschakeldiensten veel beter aanpakken", zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. "Dat voorkomt veel ergernis en onnodig hoge belkosten bij consumenten en bedrijven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws