Nieuws Actueel

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Tesla-baas Elon Musk is inmiddels de rijkste man op aarde, maar wie volgen daarna? Wij zetten de top tien van rijkste mensen op een rij op basis van de geüpdate Bloomberg Billionaires Index.

Van onze redactie 8 januari 2021

Laatste update: 4 oktober 2021 22:21

Tesla co founder and ceo elon musk gestures while news photo 1609808321
Zuckerberg Facebook profiel

UPDATE 4 oktober 2021

Mark Zuckerberg: min 7 miljard

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft maandag in enkele uren tijd voor bijna 7 miljard dollar aan vermogen verloren op de beurs in New York. Omgerekend gaat het om zo'n 6 miljard euro. Een wereldwijde storing bij Facebook en ander negatief nieuws zorgden er namelijk voor dat aandelen van het socialemediabedrijf ongeveer 5 procent in waarde kelderden.

Door de koersdaling zakte het vermogen van Zuckerberg terug naar 121 miljard dollar. Daardoor kwam hij weer onder Microsoft-oprichter Bill Gates te staan op de vijfde plaats van de rijkenlijst, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De laatste tijd zijn techbedrijven sowieso uit de gratie op Wall Street. Sinds halverwege september zou Zuckerberg al zo'n 19 miljard dollar hebben kwijtgespeeld.

  1. Elon Musk - $195 miljard
  2. Jeff Bezos - $185 miljard
  3. Bill Gates - $134 miljard
  4. Bernard Arnault - $116 miljard
  5. Mark Zuckerberg - $102 miljard
  6. Zhong Shansha - $93 miljard
  7. Warren Buffett - $88 miljard
  8. Larry Page - $83 miljard
  9. Sergey Brin - $81 miljard
  10. Larry Ellison - $80 miljard

1. Elon Musk - $195 miljard

Tesla-baas Elon Musk presenteert het nieuwste Tesla model, de Tesla Cybertruck


Een nieuwe koerssprong van Tesla heeft van topman Elon Musk de rijkste mens ter wereld gemaakt. Hij vertegenwoordigt nu een waarde van 185 miljard dollar (151 miljard euro). Dat is 1 miljard dollar meer dan Jeff Bezos van internetgigant Amazon, die sinds 2017 de lijst van rijkste mensen ter wereld aanvoerde.

Lees ook: Amazon-topman Jeff Bezos verdiende dit jaar 55.000 euro per minuut

2. Jeff Bezos - $185 miljard

Jeff Bezos, oprichter en grootste aandeelhouder van 's werelds grootste online retailer Amazon.


Jeff Bezos (57) is de oprichter en grootste aandeelhouder van 's werelds grootste online retailer Amazon. Het in Seattle gevestigde bedrijf had in 2019 een omzet van 280,5 miljard dollar en een nettowinst van 11,6 miljard. Hij is ook de oprichter van ruimtevaartbedrijf Blue Origin en eigenaar van The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Google, Airbnb, Twitter en Uber.

3. Bill Gates - $134 miljard

Bill Gates, mede-oprichter van softwaregigant Microsoft.


Bill Gates, de nummer drie in de Billionaires Index, stond jaren op de eerste plek. Bloomberg denk dat Gates een plekje naar beneden ging omdat hij een deel van zijn fortuin doneerde aan goede doelen. In 2008 is Gates overgestapt van een dagelijkse rol in het bedrijf om meer tijd te besteden aan zijn wereldwijde gezondheids- en educatiewerk bij de Bill & Melinda Gates Foundation. Melinda en Bill Gates stoppen duizelingwekkende hoeveelheden geld in programma's om armoede te bestrijden en ziekten (malaria, polio, hiv, aids) de wereld uit te helpen. Sinds de coronacrisis is ook veel geld gespendeerd aan de ondersteuning van vaccinatie's, met een speciale focus op het eerlijk verspreiden van het vaccin over de armere landen op de wereld.

4. Bernard Arnault - $116 miljard

Bernard Arnault, Frans zakenman en nummer 5 rijkste man ter wereld


Bernard Arnault (72) staat op de vierde plek in de wereldwijde Top 500. In zijn geboorteland Frankrijk is de zakenman de rijkste man. Arnault is oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy, 's werelds grootste maker van luxegoederen. De groep heeft wereldwijd meer dan 156.000 mensen in dienst en 4590 winkels over heel de wereld. Het bedrijf had in 2019 een omzet van 53,7 miljard euro. Het concern van Arnault is sinds 2008 eigenaar van jachtenbouwer Royal Van Lent in Kaag.

5. Mark Zuckerberg - $102 miljard

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook.


Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is met zijn 37 jaar de jongste miljardair in de top tien van rijkste mensen op aarde. De sociale netwerksite werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg en mede-oprichters Dustin Moskovitz, Chris Hughes and Eduardo Saverin. Sinds 2008 bestaat de site ook in Nederland. Instagram –een sociaal netwerk met 500 miljoen dagelijkse gebruikers– is sinds 2012 ook in handen van Facebook.

Lees ook: Hoe Zuckerberg het marketinglandschap op zijn kop zette en een miljardenomzet behaalde

6. Zhong Shanshan - $93 miljard

Azië heeft een nieuwe rijkste man: Zhong Shanshan. Met zijn vermogen van 64 miljard euro lost de Chinees de Indiër Mukesh Ambani af. Die blijft steken op 63,3 miljard. De 66-jarige Zhong, rijk geworden met onder meer mineraalwater en vaccins, heeft het geflikt. Op de jongste Bloomberg Billionaires Index staat de ‘waterkoning’ in Azië, dé groeiregio van miljardairs, op de eerste plaats. Met zijn vermogen van 64 miljard stoot Zhong Shanshan Mukesh Ambani (63) van de troon. De Indiër, eigenaar van het techconglomeraat Reliance Industries, zag zijn fortuin in 2020 afnemen met 15 miljard door een flinke daling van de aandelen van zijn bedrijf.

7. Warren Buffett - $88 miljard

Amerikaans zakenman en investeerder Warren Buffet


De 90-jarige Warren Edward Buffett is een Amerikaans zakenman en investeerder, of misschien wel dé Amerikaanse investeerder. Hij is directeur en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway en wordt door fans 'Het Orakel van Omaha' genoemd. Ondanks zijn hoge leeftijd staat Buffett nog steeds aan het roer van Berkshire. In de afgelopen decennia heeft de investeerder naam gemaakt als de beste investeerder van de wereld. Al geruime tijd vindt hij overigens dat er weinig te investeren valt en houdt Berkshire de hand op de knip: op het moment van schrijven heeft het bedrijf 137 miljard dollar klaar liggen om te investeren. De persoonlijke voorraad van Buffett is overigens al een paar jaar aan het afnemen, hij steekt veel geld in het goede doel van mede-miljardair Bill Gates.

8. Larry Page - $83 miljard

Larry Page is een van de oprichters van Google en was CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Alphabet noteerde in 2019 een omzet van 161,3 miljard dollar en had daarvoor iets meer dan 103.000 medewerkers in dienst. Begin 2019 maakte Page en mede Google-oprichter Sergey Brin bekend zich terug te trekken uit de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Ze bleven wel aan als lid van de raad van commissarissen en hebben gezamenlijk de meerderheid van het stemrecht.

9. Sergey Brin - $81 miljard

Wie Sergey Brin zegt, zegt Larry Page. De twee startte samen zoekgigant Google, en stapten daar in 2019 ook weer gezamenlijk uit. Indertijd gaven ze aan het volste vertrouwen te hebben in hun opvolger, Sundar Pichai, die op dat moment al directeur was van Google. En dat ze hem toch nog 'regelmatig zouden spreken'.

10. Larry Ellison - 80 miljard

Oracle CTO en oprichter Larry Ellison gaat zijnliefdadigheidswerkzaamheden focussen op het beëindigen van de COVID-19-crisis, zo meldt tech media platform Recode. De tech ondernemer, goed voor een vermogen van 70 miljard dollar, gaat zijn personeel van de Larry Ellison Foundation in Londen naar verluidt inzetten om meer tijd te besteden om de corona pandemie te bestrijden.

Twee Nederlanders in de top 500 van rijkste mensen op aarde

In de Top 500 van rijkste mensen op aarde staan nog twee Nederlanders. Op de 116e plek staat Charlene de Carvalho-Heineken met een vermogen van 15,8 miljard dollar. Charlene de Carvalho-Heineken is de grootste aandeelhouder van Heineken, Europa's grootste bierproducent. Het Amsterdamse bedrijf is actief in meer dan 70 landen en verkoopt ongeveer 250 drankmerken, waaronder Amstel, Tiger en Strongbow Apple Ciders. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding staat op moment van schrijven (november 2020) op plek 500 met een vermogen van 4,95 miljard dollar.