Nieuws Actueel

Topman Gasunie vertrekt, resultaten organisatie flink gestegen

Topman Han Fennema van Gasunie vertrekt later dit jaar, nadat hij bijna tien jaar leiding heeft gegeven aan de organisatie. Dat heeft Gasunie bekendgemaakt bij de jaarcijfers, die flink hoger zijn uitgepakt als gevolg van de onrust op de gasmarkt na de Russische inval in Oekraïne en het wegvallen van gasstromen uit Rusland.

ANP 8 maart 2023

ANP080323078 1

Fennema, die per september opstapt, wordt in een verklaring geprezen om de ontwikkeling die Gasunie in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Maar er gingen ook wel eens zaken wat minder goed. Teleurstellend was afgelopen jaar de forse vertraging in de oplevering van de stikstofinstallatie in Zuidbroek, stelt Gasunie in een terugblik op 2022.

Door de sancties tegen Rusland is er veel veranderd in het Europese gaslandschap. Stroomde het gas eerst vooral van Oost naar West, inmiddels is volgens Gasunie sprake van een omgekeerde beweging waarbij gas vanuit Noordwest-Europa naar Duitsland en verder richting Centraal- en Oost-Europa stroomt.

Extra vraag

Die omkering van de gasstromen leidde bij Gasunie afgelopen jaar tot veel extra vraag van klanten om gebruik te kunnen maken van het leidingennetwerk. De jaaromzet steeg hierdoor met 872 miljoen euro tot afgerond 2,3 miljard euro.

Maar Gasunie had ook last van de flink opgelopen energieprijzen. Daardoor pakten de energiekosten, die samenhangen met het transport en het op de juiste kwaliteit brengen van gas, hoger uit. De winst na belastingen bedroeg uiteindelijk 555 miljoen euro, tegen 311 miljoen euro in 2021.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws