Nieuws Actueel

Trump zuigt het grote geld naar ommuurd Amerika

Tot nu toe lijkt Trump het zoveelste voorbeeld van een dreiging die nooit uitkwam. Het gaat fantastisch in het Amerika dat zich van de wereld lijkt af te sluiten. Voorafgaand aan de verkiezingen van 8 november 2016 sloegen experts uit wetenschap en bedrijfsleven alarm. De uitverkiezing van Trump tot president van Amerika zou een drama zijn. De visie van Sandra Phlippen, chef economie van het AD.

Sandra Philippen 9 januari 2017

Donald trump geld opinie economie 1065

Maar zie: de beurzen vlogen omhoog. Investeerders jubelen. Het consumentenvertrouwen steeg tot grote hoogte en de werkloosheid is sinds 1973 niet meer zo hard gedaald. Het bedrijfsleven ruikt de grote kansen die onder Trump zullen komen als regels worden versoepeld, belastingen dalen en de torenhoge budgetten voor de infrastructuur loskomen.

Ford

Ford zal het niet prettig vinden om door tweets van Trump gedicteerd te krijgen waar het zijn fabrieken moet neerzetten, maar ach, als zijn concurrenten General Motors en Toyota hetzelfde lot treft, dan is ook dat geen slecht nieuws.

Tentakels

Hoe kan het in vredesnaam dat de praktijk zo rooskleurig is, terwijl experts hun hart nog steeds vasthouden over de economische en politieke toekomst? Eurasia Group, een economische denktank, komt nu als eerste met een mogelijk antwoord. Hun conclusie is niets minder dan een mokerslag: Amerika trekt zijn tentakels wereldwijd in, waardoor de rest van de wereld onveiliger wordt en alle grote geldstromen naar het land zelf vloeien.

Handel

Voor het eerst in de geschiedenis, aldus Ian Bremmer van de denktank, is Amerika zelf het grootste risico voor de wereldeconomie en de wereldvrede. Amerika is straks niet langer het land dat de wereld veilig houdt. Het signaal naar buiten is duidelijk: iedereen dopt zijn eigen boontjes maar. Bedrijven halen op bevel van Trump productie terug en afspraken over handel, militaire inzet en het milieu staan op losse schroeven. Het zou zelfs het begin van een koude oorlog en een diepe recessie kunnen zijn, aldus de Eurasia Group.

Sociale zekerheid

Ironisch genoeg legt dit de Amerikaanse economie geen windeieren. In een wereld waarin Amerika ons de rug toekeert, zullen China en Rusland meer invloed krijgen en zal Europa de eigen boontjes moeten doppen. Waar gaat het grote geld dan heen? Juist, naar waar het veilig is. Naar het ommuurde Amerika waar de belastingen laag zijn en waar bedrijven niet hoeven om te kijken naar sociale zekerheid.

Schuldenberg

Het enige wat de Amerikanen kan deren is de onhoudbaarheid van de nu al duizelingwekkende schuldenberg. Als de dollar een sprong maakt door een onverwachte wending van Trump, dan ontploffen de schulden en tweet Trump nog maar één keer: BOEM!

Sandra Phlippen is chef economie van het AD