Nieuws Actueel

Gouden jaren Matthijs van Nieuwkerk lijken geteld

De gouden jaren voor tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk bij de Publieke Omroep lijken geteld. De NPO maakte deze maand bekend dat het bruto salaris van alle presentatoren maximaal 181.000 euro per jaar mag zijn.

De Ondernemer 19 juni 2017

Matthijs van nieuwkerk salaris inkomen normering dwdd 1968

Matthijs van Nieuwkerk verdiende volgens het jaarverslag van BNN-Vara 580.000 euro in 2016. Er worden geen nieuwe uitzonderingen meer gemaakt op de bezoldiging, ook al mogen er volgens de geldende regels acht presentatoren meer dan het maximum verdienen.

Lopende contracten

Vorig jaar waren dat er nog vijf, maar op termijn moet dat aantal naar nul. Dat kan echter nog wel even duren, want er kan niet worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

Wet normering topinkomens

Met de maatregel brengt de NPO het beloningsbeleid van de publieke omroep in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

Metamorfose

De Wereld Draait Door wacht een bescheiden metamorfose. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk heeft na de zomer een nieuw decor, bevestigt tv-directeur Frans Klein van de NPO aan het AD.

Meefinancieren

Klein spreekt van een 'opfrisbeurt'. ,,De VARA heeft gevraagd of wij meefinancieren. Dat doen we, omdat dit een natuurlijk een belangrijk vlaggenschip voor de zender is.'' Het NPO 1-programma introduceert straks ook enkele nieuwe rubrieken. ,,Maar dat doen we vaker bij een nieuw seizoen'', aldus Klein die wil benadrukken dat DWDD niet op de schop gaat. ,,Het wordt geen grootscheepse verandering.'' Details over het decor zijn nog niet bekend.

Lees ook: Dit zijn de topsalarissen van Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen

Tonnen minder

Het nog maar de vraag hoe lang Van Nieuwkerk in het nieuwe decor te zien zal zijn. De DWDD-presentator liet meermaals weten dat hij er niet over peinst om voor tonnen minder aan de slag te gaan. Hij heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de NPO.

Discussie

Het salaris van goed betaalde tv-sterren staat al jaren ter discussie. ,,Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren'', concludeerde toenmalig staatssecretaris Sander Dekker in 2013. ,,Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.''