Nieuws Actueel

Twee derde van Nederlandse soja is onverantwoord

Nederlandse soja is nog voor twee derde onverantwoord. Dat melden verschillende milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie en het WNF, verenigd in de Nederlandse Sojacoalitie in het AD.

Annemieke van Dongen 14 oktober 2016

Soja sojateelt

Intentieverklaring

Eind 2011 ondertekenden vertegenwoordigers van de veevoersector, supermarkten, de sectoren zuivel, varkens en pluimvee en LTO Nederland een intentieverklaring om foute soja uiterlijk in 2015 uit te bannen. Veel sojateelt zorgt nog voor ernstige milieuschade in sojaproducerende landen. Dat is bij lange na niet gelukt, zo blijkt. Grootste boosdoeners zijn volgens de Sojacoalitie de varkens- en pluimveesector, die soja gebruiken als voer. Hiervan was slechts 10 procent duurzaam.

Inkoopvoorwaarden

De zuivelsector is wel 100 procent over op verantwoorde soja en supermarkten zijn begonnen met het opnemen ervan in de inkoopvoorwaarden. De Nederlandse Vereniging voor Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zeggen dat de keuze voor de soort soja wordt gemaakt door de veevoederfabrikanten.

Consument

,,Er is wel wat vraag vanuit de boeren, maar die gaan toch vooral af op wat ze wordt aanbevolen", zegt NVP-voorzitter Henny de Haan. Brancheorganisatie voor diervoederbedrijven Nevedi kaatst de bal terug. ,,De markt moet er ook naar vragen'', zegt directeur Henk Flipsen. ,,De boeren willen op zich wel meer betalen voor andere soja, maar alleen als zich dat ook vertaalt in een meerprijs voor hun product. En de consument laat het op dat vlak nog afweten."

Verdubbeld

Landen als Zwitserland en Zweden importeren al wel vrijwel alleen nog maar verantwoorde soja. De wereldwijde sojaproductie is de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld. Nederland is na China de grootste importeur van soja.

Gerelateerde artikelen:Eigen Zeeuwse teelt van sojaNederland kampioen illegale ontbossing