Nieuws Actueel

Uitgebreid boerderijshoppen op Schouwen-Duiveland

Je kunt er net geen wasmiddel krijgen, maar wel geschenkmanden, kaarten, noten, verswaren, kookboeken, verse taart en saus, schrijft PZC. Het is allemaal in de polder, Schouwen Duiveland) te koop.

Esme Soesman | Foto's: Dirk-Jan Gjeltema 16 juni 2016

Boerderijwinkel zeeland Dirk Jan Gjeltema1065

Ging je vroeger 'polderen', dan zocht je met je meisje een stil weggetje op. Als je nu poldert, is de kans groot dat je aan het boerderijshoppen bent. "Steeds meer Schouwen-Duivelanders zijn aan het polderen", grapt Jacob de Ronde - vader van eigenaar Marinus de Ronde van de Vitamineschuur in Zierikzee aan de PZC. "Ze komen eerst hier, gaan daarna om eieren en dan door naar Vleesboerderij Boot."

Groei boerderijwinkelsWaar dorpswinkeltjes de laatste jaren vooral het veld moesten ruimen, lijkt het aantal boerderijwinkels te groeien. En dan gaat het niet over verkoop aan de weg, vanuit een onder een parasol geschoven kratje. Het gaat om echte winkels met op schappen uitgestald breed assortiment. Het was een stap die de familie Flikweert van Fruit & Zo uit Nieuwerkerk dik vijf jaar geleden waagde. Inmiddels hebben ze vergunning voor een grotere schuur aangevraagd. "Als het druk is, kunnen klanten geen kant meer op."

Lees verder onder het artikel

StreekproductenJong en oud weten de boerderijwinkels op Schouwen-Duiveland te vinden. Omdat ze het fijn vinden pure producten uit hun eigen streek te eten en omdat ze de versheid waarderen, sommen de ondernemers wat pluspunten op. Pure, soms ook biologische producten staan als vanzelfsprekend in de schappen in deze winkels. "Dat wordt moeilijker", ervaart Rini van der Maas van landwinkel De Fruitgaard in Burgh-Haamstede. "De supermarkten verkopen dat soort spullen nu ook."

Lees verder onder de foto

BelevingToch blijft de boerderijwinkel trekken. "Hier is er nog tijd voor een praatje", klinkt het in koor. Rini, lachend: "Komen mensen een doosje eieren halen, staan ze zo een kwartier te kletsen." Maar bovenal is een boerderijwinkel ook beleving, merkt Aleida. "Mensen lopen zo even de boomgaard in om te kijken hoe alles groeit."

In de Vitamineschuur, waar ook Teun Biemond met zijn kazen en delicatessen is neergestreken, groeien de aardbeien in het zicht. En bij De Fruitgaard in Burgh-Haamstede kunnen klanten hun eigen bloemen en groenten plukken. Rini: "Vorig jaar hadden we voor het eerst palmkool. Dat is ook zo'n trend; aandacht voor vergeten groenten. Dat geeft beleving, smaakbeleving in dit geval. Op de één of andere manier eten we dan lekkerder."

Lees verder onder de foto

AanbodSchouwen-Duiveland telt een aantal gespecialiseerde boerderijwinkels, zoals wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor, kaasboerderij De Stolpe in Nieuwerkerk en Vleesboerderij Boot in Kerkwerve. Daarnaast zijn er verschillende boerderijwinkels met een breed assortiment. Vaak voortgekomen uit verkoop aan de weg. Elke winkel heeft een eigen karakter.

Bij Zierikzee heb je naast de Vitamineschuur bijvoorbeeld ook landwinkel De Zelke en boerderijwinkel Kik. Een greep uit de overige zaken: bij Noordwelle heb je boerderijwinkel De Zoete Kers. Brouwershaven heeft Boer en Brokken en Noordgouwe Kwekerij Zuidbos. En dan zijn er nog talloze verkooppunten, die in meer of mindere mate zijn aangekleed. Bekend is familie den Boer bij Zierikzee, die onder meer kip en pompoenen verkoopt.