Nieuws Actueel

Ultimatum havenstaking loopt morgenmiddag af

Leon van Heel 5 januari 2016

Havenrotterdam1056

APM Terminals is het enige containeroverslagbedrijf tot nu toe dat weer met de vakbonden rond de tafel wil. "De zaal is al gereserveerd voor morgenochtend", laat directeur Pieter Hartog weten aan het AD, maar wel met de toevoeging dat het laatste bod van de werkgevers 'zeer goed' is.

Het ultimatum, dat morgen om 12.00 uur verloopt, is de laatste halte vóór grootschalige stakingen. De Rotterdamse haven stevent daarop af sinds het klappen van de onderhandelingen tussen vakbonden en acht container- en sjorbedrijven over een oplossing voor de havenwerkers die op straat belanden door de robotisering in de containeroverslag.

VangnetIn het somberste scenario raken 800 mensen de komende jaren hun baan kwijt. De bonden FNV Havens en CNV Vakmensen eisen een maatregelenpakket met onder meer een 9-jarige werkgarantie. Ze vinden dat, behalve de terminals, vooral het Havenbedrijf Rotterdam de benodigde 50 á 60 miljoen euro moet neertellen voor het sociale vangnet, omdat deze havenautoriteit heeft besloten tot de aanleg van de Tweede Maasvlakte en zonder die forse havenuitbreiding met verregaand geautomatiseerde terminals er geen probleem zou zijn geweest.

MesDe gesprekken over het sociale vangnet, die al bijna een jaar duurden, liepen half december stuk na een wilde actie van ongeduldige havenwerkers. Bij alle terminals in Europa's grootste haven gingen de kranen omhoog, waarna de werkgevers het overleg verlieten, omdat zij met 'het mes op de keel' niet meer verder wilden onderhandelen.

Het Havenbedrijf Rotterdam zegt het ultimatum van de bonden nog te bestuderen. Ook ECT, het grootste containeroverslagbedrijf in Rotterdam, wil nog niet zeggen of het weer rond de tafel wil met de vakbonden. APM, met terminals op de twee Maasvlaktes, is het tweede overslagbedrijf in Rotterdam.

AfzonderlijkVakbondsleider Niek Stam van FNV Havens zegt niet met afzonderlijke bedrijven als APM Terminals te onderhandelen. De brieven met het ultimatum zijn weliswaar naar het Havenbedrijf Rotterdam en iedere werkgever afzonderlijk gestuurd, maar alleen omdat de bonden geen centraal postadres hadden van de onderhandelaars, legt hij uit.

Stam wil alleen weer rond de tafel als alle bedrijven aanschuiven, stelt hij.