Nieuws Actueel

'Unieke candy store vol fashion, art en design'

Rajko Disseldorp 27 januari 2016

X Bank Amsterdam

Eind februari opent in het W Hotel aan de Spuistraat in Amsterdam X Bank: een ruimte van 700 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, waar kunst van zestig Nederlandse kunstenaars kan worden gekocht, aldus Het Parool.

Gijs Stork, curator art en design van X Bank, geeft een rondleiding in het voormalige hoofdkantoor van de Kas Bank, waarin sinds vorig jaar het W Hotel is gevestigd. Het gebouw werd in 1908 geopend. Er wordt nog flink verbouwd aan X Bank, dat over een maand open moet zijn. "De eerste werken van ontwerpers en kunstenaars druppelen binnen."

Aan het plafond zijn beamers gemonteerd, die beelden op de witte rolgordijnen kunnen projecteren. "Als we straks elke dag, behalve op maandag en dinsdag, van tien tot tien open zijn, zullen in de avond video's van verschillende kunstenaars op de rolgordijnen te zien zijn," aldus Stork.

De trap is nog niet in gebruik, maar uiteindelijk zal een wenteltrap midden in de ruimte beide verdiepingen verbinden.

Doodste straatje van Amsterdam"De Spuistraat was lange tijd het doodste straatje van Amsterdam," zegt Stork. "Er is nu al veel meer leven, met goedlopende restaurants en het W Hotel; X Bank moet voor meer cultureel leven gaan zorgen. En ik denk dat het echt een winkel voor Amsterdam is."

De curator is sinds 2013 bezig met de plannen voor een nieuwe plek in Amsterdam waar kunst, mode en design samenkomen. "Die zal er straks zijn in het W Hotel. Het bijzondere is dat we alleen kunst gaan verkopen van Nederlandse ontwerpers en makers. Dat zie je nergens anders in Amsterdam."

BindingEr zullen uiteindelijk acht mensen werken, die volgens Stork ook contact hebben met de ontwerpers. "We vinden het belangrijk dat de verkopers een binding hebben met de ontwerpen; die binding krijgen ze door erover te praten met de ontwerpers. Zo kunnen de verkopers straks specifieke informatie geven over de ontwerpen, over een overhemd bijvoorbeeld."

Het gebouw aan de Spuistraat is een Rijksmonument. "Het is mooi dat we op deze manier het gebouw nu een beetje terug kunnen geven aan de Amsterdammer." Stork kijkt uit naar de officiële opening van X Bank op 27 februari."Het moet echt een unieke candy store worden vol fashion, art en design." Er zal werk te zien en te koop zijn van onder anderen Anouk Kruithof, Sebastiaan Hanekroot en Irene Fortuyn.