Nieuws Actueel

Van der Valk begint nieuwe keten zonder toekan

Drie telgen uit de Van der Valk-dynastie starten een hotelketen die gaat concurreren met het familieconcern. Het ontbijt en diner in de nieuwe hotels wordt verzorgd door La Place, meldt het AD.

Annemieke van Dongen 3 januari 2017

Van der valk nieuwe keten hotels snelwegen ac restaurants

Drie kleinkinderen van Gerrit en Toos van der Valk beginnen een nieuwe formule driesterrenhotels langs snelwegen. Aanvankelijk gaat het om zeven hotels van Tulip Inn en AC die ze onlangs hebben overgenomen. In Nederland willen ze doorgroeien tot twintig filialen, zegt directeur Martien Heinrichs van GR8 Investments, de investeringsmaatschappij die hij heeft opgericht met zijn neven Bob en Bas van den Nieuwenhuijzen. Dat moet gebeuren via nieuwbouw en overnames.

Toekan

Hoe de hotelketen gaat heten, wilde hij gisteren nog niet zeggen. Maar er komt geen toekan op het dak, benadrukt Heinrichs, die jarenlang manager was van het Van der Valk-hotel in Nuland. Dat heeft een praktische reden: de overgenomen hotels passen niet binnen Van der Valks luxe 'viersterrenplus'-formule. ,,Ze zijn te klein. We zouden alle panden dan moeten slopen en de hotels opnieuw opbouwen." Juist omdat Van der Valk is opgeschoven naar een hoger segment, zien de drie dertigers met goedkopere driesterrenhotels ook een gat in de markt. Hun kamers gaan 60 tot 70 euro per nacht kosten. Ze hebben geen zwembad of fitnessruimte. Er komt geen incheckbalie. ,,Gasten checken, net zoals op het vliegveld, automatisch in via hun telefoon. Het pasje komt uit een machine. Dat gebeurt in een soort huiskamer waar een gastvrouw aanwezig is om te helpen. De hotels krijgen een eigen, moderne look and feel. We gaan ze grondig verbouwen."

Samen met de zeven hotels kocht GR8 Investments in november ook 25 restaurants van het Italiaanse Autogrill. Zeven locaties, vestigingen van Starbucks en Burger King, houden de Van der Valktelgen zelf. De achttien AC-restaurants zijn doorverkocht aan La Place, zo maakten de bedrijven gisteren bekend. La Place gaat ook het restaurantgedeelte van de nieuwe hotelketen verzorgen.

Onderonsje

Die deal is een onderonsje binnen de familie, al waren de onderhandelingen volgens Heinrichs 'hard en zakelijk'. Zijn zus is getrouwd met ceo Frits van Eerd van Jumbo, de supermarktketen die vorig jaar La Place uit de boedel van V&D overnam. Bas en Bob van den Nieuwenhuijzen zijn zonen van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen en Carlita van der Valk (dochter van Gerrit en Toos van der Valk).

Gerelateerde artikelen:

La Place neemt AC restaurants over