Nieuws Actueel

Van Keulen Interieurbouw wil grenzen verleggen

De afgelopen twee jaar heeft Van Keulen Interieurbouw fors geïnvesteerd. In machines en duurzame energie. Alles moet beter, sneller en efficiënter. "Dat moet als je mee wilt in deze branche." Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Suzanne van Gaale | Foto: Lars Smook 6 februari 2017

Van keulen

Via roldeuren, trappen, over de weg, de ene hal uit, de andere hal in. Met ferme stappen loopt Joop van Keulen (59), directeur holding Van Keulen Interieurbouw, door het bedrijf. Met een oppervlakte van bijna 70.000 vierkante meter op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal, maakt hij heel wat meters. "Mijn record was afgelopen november. Toen had ik op een dag 10 kilometer op de stappenteller", vertelt hij.

Vernieuwingen

En het bedrijf wordt alleen maar groter. De afgelopen twee jaar is het verder uitgebreid en zijn er veel vernieuwingen doorgevoerd. Met name in het machinepark. Daar is 5.000 vierkante meter aan nieuwe machines bij gekomen.

Noodzaak, volgens Van Keulen. "Als je mee wilt in deze markt, moet je zeggen: Dit kunnen we. Er is veel veranderd in de branches waar we actief zijn. Alleen al de retail is door de komst van internet volledig veranderd. Winkels zijn groter, bieden meer beleving, hebben shop-in-shops. Het aantal spelers in de supermarktbranche is kleiner geworden, maar de overgebleven ketens, onze klanten zoals Jumbo, Coop en Plus, door alle overnames groter."

"Als ondernemer wil je echter niet afhankelijk zijn van een paar grote klanten, dus verleg je je grenzen. Zo doen we projecten in de automotive branche, de showrooms van Munsterhuis Sportscars en Baan Twente zijn een mooi voorbeeld. Voor bibliotheken hebben we speciale biebsystemen ontwikkeld, we richten modewinkels in, museadepots en ga zo maar door."

Indrukwekkende cijfers

De ontwikkelingen in onder meer de retail dwingen Van Keulen om een supermodern bedrijf te zijn en te blijven. Het moet sneller, beter en efficiënter. En dat vraagt investeringen. Forse investeringen, genoeg voor de komende vijftien jaar. Er is een vernieuwde lijmmachine, beter gezegd lijmstraat. Deden ze voorheen veertig platen op een dag, nu kunnen er veertig per uur gelijmd worden.

Er is geïnvesteerd in nieuwe zaagmachines. "Op de drie oude zaagmachines werkten twee ploegen. Dat was te weinig. Nu hebben we twee nieuwe met één ploeg. Daar draaien we meer productie mee dan met drie oude machines."

En weer komt Joop van Keulen met indrukwekkende cijfers. "Het record ligt op 460 platen op één dag, 1.600 in de week, 6.000 in de maand."

Toekomstplannen

Op de planning voor dit jaar staat ook nog een nieuwe lasermachines voor kunststofplaten. "Op den duur, maar dat is nog echt toekomstmuziek, kunnen we zelfs gaan werken met 3D-printers."

Over toekomst gesproken: Van Keulen gelooft heilig in samenwerking. "Je kunt niet alles alleen. Contacten en netwerken zijn heel belangrijk. Door onze investeringen, besteden collega's nu werk aan ons uit. Wij doen alles in eigen beheer en door de uitbreidingen zijn we nu ook toeleverancier geworden."

Duurzaam

Er is niet alleen geïnvesteerd in het machinepark. Ook op gebied van duurzame energie heeft Van Keulen flinke stappen gezet. Het afvalwater van het 13.000 vierkante meter dakoppervlak wordt opgevangen in een kelder met een inhoud van 1 miljoen liter en gebruikt voor de twee poedercoatinstallaties. Dan nog blijft er water over, daar worden veertig toiletten mee gespoeld.

De afgelopen twee jaar is de verlichting in alle hallen vervangen door ledlampen en het afvalhout wordt gemalen en verbrand. Met de vrijgekomen warmte, verwarmen ze drie hallen. Komend jaar komen daar nog eens 5.000 zonnepanelen bij op hal vijf en zes. "Dit besteden we uit aan een energiemaatschappij die het hele beheer doet. Zij zorgen voor de plaatsing, onderhoud en beheer. Wij nemen de energie af."

Familie

Inmiddels zit Joop van Keulen al 37 jaar in het bedrijf. Zoveel waarde hij hecht aan samenwerking met collega's, zoveel waarde hecht hij ook aan samenwerking binnen zijn bedrijf. Nagenoeg alle 400 medewerkers kent hij bij naam. "Ik ben gewoon Joop, niet 'de baas'. Niemand is bij ons een nummer. Mijn broers en twee zwagers werken of hebben in de zaak gewerkt. Drie van hun kinderen en drie van mijn vier kinderen zitten in de zaak. Het werk is geweldig, maar onze goede familieverhoudingen zijn voor mij het allerbelangrijkste."