Nieuws Vastgoed

Kwart makelaarskantoren voorziet stijging van de omzet

Het optimisme en vertrouwen in de toekomst op de woningmarkt is weer terug. Sinds de huizenprijzen medio 2014 in een stijgende lijn zitten, zijn er 630 nieuwe makelaarskantoren bijgekomen in Nederland.

Ton Voermans | Foto: ANP 22 mei 2017

Verkocht 2

Gelukszoekers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vandaag bekend dat er momenteel 9110 makelaarskantoren zijn, 10 procent meer dan voor het begin van de crisis op de woningmarkt in 2010. Wekelijks komen er nieuwe kantoren bij.

,,We zien het iedere keer als de economie beter gaat: veel startende makelaars. Daar zitten ook gelukszoekers bij, het is immers een onbeschermd beroep'', zegt Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM.

De nieuwkomers worden gelokt door de gouden tijden die veel makelaars weer beleven. Kwartaal op kwartaal worden meer huizen verkocht en ieder kwartaal tegen weer hogere prijzen en huizen staan steeds korter te koop. In het eerste kwartaal waren huizen gemiddeld 8,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Stijging van de omzet

Het optimisme en het vertrouwen in de toekomst is terug van weggeweest bij de makelaars, meldt het CBS. Ruim een kwart van de makelaarskantoren voorziet een stijging van de omzet. Makelaarskantoren zien alleen een tekort aan arbeidskrachten als mogelijk probleem. Begin 2014, toen de huizenmarkt met veel moeite uit het dal klauterde, speelde dat nog helemaal niet.

Lees ook: Makelaar gebruikt Facebook voor bezichtigingen

Tekort aan koophuizen

Toch gaat het niet iedere nieuwe makelaar voor de wind. ,,Door het grote aanbod van makelaars staat de courtage onder druk, terwijl ook het aanbod van koophuizen daalt.''

In Amsterdam en Utrecht is het aanbod zelfs zo laag dat de voorzitter Jaarsma van de NVM waarschuwde dat er makelaars failliet zullen gaan omdat ze onvoldoende omzet kunnen halen. ,,In Amsterdam en Utrecht zijn één of twee huizen per woningzoekende beschikbaar terwijl dat in de Achterhoek wel twaalf huizen zijn. Er moet weer veel worden gebouwd. Nederland komt 200.000 koophuizen te kort.''