Nieuws Actueel

'Veel ondernemers zijn alleen met hun eigen zaak bezig'

Minder reuring in de horeca dan vroeger en relatief veel leegstaande winkelpanden. Maar ook een centrum met potentie en veel verschillende branches. Dat is wat Geldroppenaar Jef van Stratum (46) opvalt in het dorpshart van Valkenswaard.

Judith de Roy | Foto: Jurriaan Balke 17 februari 2016

Centrummanager jef van stratum 1

Van Stratum is er de nieuwe centrummanager, een functie die hij ook bekleedt in Geldrop en Boxtel. Hij is vastbesloten problemen samen met de ondernemers, vastgoedeigenaren én gemeente aan te pakken. Er moet zo snel mogelijk minder leegstand zijn en meer publiek naar het dorpshart van Valkenswaard komen. Zijn eerste prioriteit: met de ondernemers aan tafel gaan, achterhalen tegen welke zaken zij aanlopen en bekijken hoe hij – eventueel met de gemeente – drempels om te ondernemen kan weghalen.

Nieuwe tijdVan Stratum: "Ik zie mezelf als het verbindingsmiddel tussen partijen, iemand die probeert de rek te vinden tussen wat ondernemers willen en wat binnen de regels van de gemeente past.” De centrummanager – die zo’n twintig uur per week aan de slag gaat – én de ondernemers moeten volgens Van Stratum vol aan de bak. "Er is een nieuwe tijd aangebroken waarin een combinatie tussen de fysieke winkel en de online winkel moet worden gemaakt. Ondernemers moeten daarin mee. Ze kunnen zich niet verschuilen achter de economie.” Van Stratum wil de ondernemers daarbij helpen; bijvoorbeeld met tips en adviezen over hoe ze met online aanbiedingen consumenten naar de winkel kunnen trekken. "Maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen.”

Eén merkDe Geldroppenaar beseft dat een aantal ondernemers wat behoudender is dan anderen. "Het is aan mij ook die groep mee te krijgen.” Hij denkt dat ondernemers te weinig samen kijken hoe ze het centrum sterker kunnen maken zodat alle partijen profiteren. "Veel ondernemers zijn alleen met hun eigen zaak bezig. Maar ze moeten ook verder kijken en het centrum als één merk zien.” Toch is Van Stratum optimistisch. "Het is me in Boxtel gelukt alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat moet hier ook lukken.”