Nieuws Actueel

Veevoerbedrijf ForFarmer uitblinker op afwachtend Damrak

ForFarmers was vrijdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Het veevoerbedrijf werd bijna een vijfde meer waard na een positieve handelsupdate. De algemene stemming op het Damrak was terughoudend na het sterke koersherstel in de afgelopen dagen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

ANP 8 juli 2022

ANP080722109 1

De situatie op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke banengroei geeft de centrale bank meer ruimte om de rente agressief te blijven verhogen. Naar verwachting zijn er in de VS in juni zo'n 250.000 banen bijgekomen. Dat is minder dan de 390.000 nieuwe banen in mei.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 671,25 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 909,35 punten. De beurs in Frankfurt won 0,5 procent. Parijs bleef vlak en Londen daalde 0,1 procent.

Positieve ontwikkelingen

Op de lokale Amsterdamse markt dikte ForFarmers 19 procent aan. Het bedrijf verwacht dat het resultaat in de eerste jaarhelft licht hoger zal zijn dan in dezelfde periode in 2021. Dat komt vooral door positieve ontwikkelingen in het buitenland. Eerder ging ForFarmers uit van een flinke daling van het resultaat. Vanwege het onzekere politieke klimaat in Nederland met betrekking tot de agrarische sector geeft het bedrijf geen verwachting voor de rest van het jaar. Analisten van DeGroof Petercam verhoogden het advies voor het aandeel naar kopen.

Bij de hoofdbedrijven stond techinvesteerder Prosus onderaan met een verlies van ruim 3 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield ging aan kop met een plus van 2,6 procent. Randstad daalde 0,6 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO Oddo BHF.

Chipfabrikant

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot 1 procent na omzetcijfers van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, zag de opbrengsten in juni met 18,5 procent stijgen op jaarbasis. Ten opzichte van mei daalde de omzet echter met ruim 5 procent.

In de MidKap klom Air France-KLM 0,6 procent. Luchtvaartmaatschappij KLM liet weten tot eind augustus dagelijks 10 tot 20 extra Europese retourvluchten te schrappen vanwege de drukte op Schiphol.

Gaslevering

In Frankfurt steeg Uniper 2 procent. De Duitse overheid zou naar verluidt een belang van 30 procent willen nemen in het noodlijdende energiebedrijf. Uniper kampt met grote financiële problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen.

De euro zakte verder weg en was 1,0127 dollar waard, tegen 1,0165 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 102,22 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 104,37 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws