Nieuws Actueel

Veiligheid Enrichment bestond vooral op papier

Enrichment Technology had na eerder ongeval meer moeten doen dan procedures herschrijven, vindt OM. 'Bedrijf was laks.'

Bert Janssen | Foto: Carlo ter Ellen - DTCT 23 februari 2016

Enrichment carlo ter ellen dtct 2013

Enrichment Technology in Almelo heeft na een fataal bedrijfsongeval in april 2009, waarbij een medewerker (50) door een machine werd gegrepen, alleen voor papieren veiligheid gezorgd. Daardoor kwamen krap drie jaar later, in maart 2013, twee werknemers om. Henk Lucas en Robert ter Steege stikten in een oven door het reukloze argongas. De slachtoffers overtraden net vastgelegde procedures. "Het leereffect na het eerdere ongeluk was beperkt", zegt officier van justitie Siebren Buist gisteren in de Almelose rechtbank. Hij eist 120.000 euro boete voor het overtreden van de Arbowet. Hij verwijt het bedrijf laksheid. "Er had meer gedaan moeten worden."

DramaNa het drama zijn alle vestigingen van het Engelse moederconcern stilgelegd. In Almelo, waar Enrichment het ultracentrifugebedrijf Urenco als klant heeft, is vier weken niet gewerkt. Overwogen is de machinefabriek, waar toen zeshonderd mensen werkten, te sluiten, aldus directeur Leon Lagendijk. Hij erkende dat de veiligheid voor het drama 'basaal' was.

Gekozen is voor een reorganisatie waarbij 480 mensen afvloeiden en alle veiligheidsprocedures werden aangescherpt. Aanklager Buist prees Enrichment voor de nette financiële afhandeling met de weduwes. "Dat maak ik wel eens anders mee."

Op de foto: Enrichment, 2013